LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Miejmy nadzieję, że tym razem sprawa okaże się mniej problematyczna. Znów mowa o tym silniku, tym razem chodzi o promień latarki, który w podstawowej wersji, potrafi się powiększać i kurczyć, względem położenia kursora. Mój konkretny problem dotyczy tego, iż ów promień przechodzi na wylot przez ściany, a jak wiadomo, wygląda to "tak średnio bym powiedział, tak średnio" Przejdźmy do meritum: W jaki sposób można wyskalować sprite światła, aby zmniejszał się, jeśli postać zbliża się do ściany i żeby całkowicie zaniknął, kiedy stoję centralnie pod nią? W prostych słowach, jak sprawić aby ten promień nie przebijał "solidnych" obiektów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Mówisz o silniku którego nikt nie może obczaić bo nie działa w GMS? Sory ale nadal nie mogę pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 To już nikt nie korzysta ze starszych wersji niż GMS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykPlayingPOLSKA Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 To już nikt nie korzysta ze starszych wersji niż GMS ? Po co,gdy można mieć lepsze za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Generalnie to nawet GMS jest już teraz stary i niedługo odejdzie w zapomnienie :( Mamy przeciez GM2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Skoro nie ma kompatybilności wstecznej, to czy ja wiem czy takie lepsze... Próbowałem swój projekt odpalić na GMS ale niestety nie działa, a pisać od nowa nie mam zamiaru, bo to jednak sporo roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 GM 8.0? To było 8 lat temu, nie dziwne że nie może być kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Dobra, może z innej strony, bez przykładu. Po prostu podpowiedzcie mi jakim kodem można zmienić skalę sprita, jeśli powiedzmy ociera się o ścianę i analogicznie przy zmniejszeniu dystansu zmniejsza się promień. @Ujzel - domyślam się że jest to przestarzałe, ale ja zajmuję się grami raczej hobbystycznie, co więcej kilka ładnych lat nie otwierałem GMa, więc nie jestem na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 image_xscale i image_yscale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 No to to wiem, ale jak to rozsądnie zmniejszać zwiększać względem ściany, bo jeśli zrównam image_scale z dystansem, to mi się zrobi promień na 100 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 1/szerokość sprite'a to wielkość image_xscale dla 1px szerokości. Znając ilość pikseli do celu mnoższysz odległość przez tę wartość (1/szerokość) i masz. Innymi słowy image_xscale = Odleglosc/szerokosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Mniej więcej łapię, ale to muszę znać też długość sprite, jak to ująć w jakimś konkretnym kodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Żeby to obliczyć musiałbym znać kod źródłowy, a w tym przeszkadza gm 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Co Ci potrzeba, mogę podać wszelkie kody. Kod kontrolera światła: CREATE: GML global.sfShadow = surface_create(view_wview[1], view_hview[1]); STEP: GML surface_set_target(global.sfShadow); { draw_clear_alpha($dddddd, 1); draw_set_blend_mode(bm_subtract); { with(swiatlo_parent) { draw_sprite_ext(spr, 0, x-view_xview[1], y-view_yview[1], sclX, sclY, dir, make_color_rgb(alpha*255, alpha*255, alpha*255), 1); } } draw_set_blend_mode(bm_normal); draw_set_blend_mode(bm_add); { with(swiatlo_parent) { if(cAlpha > 0) { draw_sprite_ext(spr, 0, x-view_xview[1], y-view_yview[1], sclX, sclY, dir, $ffffff-color, cAlpha); } } } draw_set_blend_mode(bm_normal); } surface_reset_target(); ROOM END: GML surface_free(global.sfShadow); DRAW: GML draw_set_blend_mode(bm_subtract); { draw_surface(global.sfShadow, view_xview[1], view_yview[1]); } draw_set_blend_mode(bm_normal); Obiekt "Światło Latarki" CREATE GML //Inicjuje odpowiednie zmiene (jesli jeszcze nie istnieja if(!variable_local_exists("spr")) //Sprite swiatla - domyslnie sLight { spr = s_latarka; } if(!variable_local_exists("sclX")) //Shala poziomo - domyslnie 3 { sclX = 6; } if(!variable_local_exists("sclY")) //Pionowo - d. 3 { sclY = 3; } if(!variable_local_exists("dir")) //Kat spritu swiatla - d. 0 { dir = 0; } if(!variable_local_exists("alpha")) //Moc, sila swiatla (od 0 do 1) - domyslnie 1 { alpha = 1; } if(!variable_local_exists("color")) //Dodatkowo: kolor swiatla { color = c_white; } if(!variable_local_exists("cAlpha")) //i intensywosc tego koloru { cAlpha = 0; } I wreszcie sama LATARKA: GML [/gml] CREATE[/b] [gml]//Przyklad latarki na takim czyms. ins = instance_create(x, y, o_swiatlo_latara); //Tworzymy obiekt swiatla, jego id pobieramy do zmiennej ins, aby moc go kontrolowac ins.spr = s_latarka; //Ustawiamy jego sprite na sLaareczka ins.color = c_white; //Kolor na lekkoniebieski ins.cAlpha = 1; //Intensywnosc koloru na 1 (max) ins.dir = o_gracz.direction //Aktualizujemy kat STEP: GML ins.dir = o_gracz.direction //Aktualizujemy kat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 27 Lipca 2017 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 A nie możesz po prostu zamalowywać na czarno miejsc których nie widzi gracz? problem latarki by odpadł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Nie bardzo, wygląda to kiepsko, a po drugie, mimo panującej ciemności musi być widać mniej więcej co dzieje się wokół, a taki efekt uniemożliwiłby to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Z tym, że to co widzisz czarne na tym screenie nie musi być czarne, może być półprzeźroczyste, granatowe, różowe, wystarczy tylko ustawić kolor i przeźroczystość. Edit: Obczailem ten Twoj przyklad i jest bardzo ograniczony wiec nie moge duzo zrobic, ale to powinno pomoc: W step oLatareczka: GML ins.dir = point_direction(x, y, mouse_x, mouse_y); //Aktualizujemy kat var col; col = collision_line(x,y,mouse_x,mouse_y,oSciana,false,true); if (col==noone) then ins.sclX = point_distance(x, y, mouse_x, mouse_y)/50; //I skale pozioma (dlugosc latarki) else ins.sclX = point_distance(x,y,col.x,col.y)/50; To zakłada że nazwiesz ścianę oSciana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Okej, tylko temat jest taki, że ja w stepie latareczki mam stałą skalę, bez wydłużania/ skracania poprzez mychę, mam w stepie po prostu: GML ins.dir = o_gracz.direction //Aktualizujemy kat</span> Teraz pod to można zrobić to łamanie, bo z Twoim kodem nic się zbytnio nie zmienia. @Edit - kody wszystkie których ja używam są wyżej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 MOże podeślij mi projekt na PW, będzie mniej zamieszania. Edit: Pracuje nad tym. Edit 2: Poki co nic nie wychodzi poprawnie. Niby czasami dziala, ale czasami nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Jak już całkowicie nie będzie dało się nic zrobić to trudno, dzięki że chociaż próbowałeś mi pomóc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi