SimianVirus7 Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witam. Proszę o pomoc z fizyką wbudowaną w game makerze. To mój pierwszy projekt w którym ją wykorzystuje. Mam problem z odbijaniem się jajek od przeciwników. Mianowicie chciałbym, aby jajko trafione w przeciwnika odbiło się w przeciwną stronę, trochę ku górze. Przesyłam film, niestety w słabej jakości, ponieważ na szybko pobierałem darmowy program do obróbki wideo i nie miałem czasu go ogarnąć. Tak jest: https://www.youtube.com/embed/YbjvPYI2v9Q A takie są założenia: Jajko ma skrypty zbudowane na phy_speed_x / phy_speed_y. Alarm ustawiony na około 2 sekundy, żeby zmienił trase jajka do gracza. Myślałem nad physics_apply_impulse albo physics_apply_local_force ale nic mi się nie udawało. Jajko zachowywało się dziwnie; wybijało w kosmos. Ktoś ma jakieś pomysły albo rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 te funkcje z impuls w nazwie ignorują masę ciała przy nadawaniu siły dlatego wybija w kosmos. Użyj apply force ale nie local bo jajko się obraca a ty chcesz nadać siłę globalnie w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Cóż, męczyłem się z tym forcem ale na próżno. Zrobiłem to z pomocą phy_speed_x i w sumie dało pożądany efekt. Nie wiem dlaczego od razu na do nie wpadłem, a jak widać, najciemniej pod latarnią. Nie chcę rozpoczynać kolejnego wątku więc dam tutaj drugie pytanie. Czy można zrobić blok kodu, który będzie wywoływany w instancji other (nie potrafię tłumaczyć) np. GML other.phy_speed_x = -3 other.phy_speed_y = -3 Czy można to zamienić na coś w stylu: GML with(oEgg) { phy_speed_x = -3 phy_speed_y = -3 } ,bo problem z powyższym kodem jest taki, że działa na każde jajko w roomie, a nie na tą jedną instancję. With(other) nie działa, próbowałem coś takiego, ale też bez skutku GML var oID = other.id with(oID) { phy_speed_x = -3 phy_speed_y = -3 } EDIT: Dobra mam. Wszystko działa tak jak chciałem. Dziękuje za odpowiedzi. GML with(oEgg.id) { phy_speed_x = -3 phy_speed_y = -3 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Zastanawia mnie czemu with (other) nie podziałało, bo powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 No właśnie też mnie to zdziwiło. Wiem, że z instance_destroy() zawsze się to robi, żeby ta przeciwna instancja się zniszczyła. Mam na myśli to: GML with(other) { instance_destroy(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 O ile wiem te eventy kolizji działają przy tej fizyce i mnie teraz zaskoczyłeś tym bardziej że with(oEgg.id) zadziałało a to jest to samo co other Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Za jakieś 40 minut sprawdze jeszcze raz, czy może ten with(other) jednak działa ale mam wrażenie, że próbowałem tego rozwiązania i nie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Te eventy kolizji faktycznie czasem mogą nie zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Nie, with(other) nie działa. Ponadto, jeśli zastosuję tą funkcje to kod w jej bloku wykonuje się na przeciwniku i prawdopodobnie na jajku ale pomija kolizje (odbicie od przeciwnika). Musi pozostać with(oEgg.id). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi