MetalowyNerd Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Witam. Jestem ciekaw, czy dałoby się zrobić tak, żeby przykładowo sprite obiektu A był rysowany nie na całym ekranie (jak to jest domyślnie), a tylko i wyłącznie na spricie obiektu/ów B. Myślę, że rozpocząłem dość ciekawy temat :). Pozdrawiam i liczę na jakieś podpowiedzi, bo jest tu masa ludzi z potężną GML'ową wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Nie rozumiem.Albo to jakieś podchwytliwe pytanie albo czegoś tu nie ogarniam w pytaniu.Przecież możesz sobie wybrać gdzie sprite ma być rysowany np za pomocą GML draw_sprite(sprite, subimg, x, y); lub wielu wariantów tej funkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dester Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Chodzi o taki efekt jak rysowanie tylko w zaznaczeniu w edytorach graficznych(paint.net/photoshop), prawda? Jeśli tak, to wszystko już było, na każde pytanie odpowie ci internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 1. stworz surface wymiarow sprite 2. na nim narysuj sprite 3. narysuj surface Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalowyNerd Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Chodzi właśnie o taki motyw, jak podpowiedział Dester, z tym, że bez shaderów. Dokładnie mam na myśli zamienienie wszystkich pikseli sprite'a danego obiektu na canvas, na którym będzie widoczny jakiś sprite innego obiektu (i będzie on widoczny tylko na tym canvasie/surfejsie). Ktoś coś czai xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 No to tak jak viader napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalowyNerd Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Jakiś przykład? To w końcu nie jest zwykły surface, a na pewno tu na forum przyda się to wielu ludziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dester już dawno dał Ci idealne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Z tego co widze, rozwiązanie Destera to jest dokładnie kopiuj wklej i masz gotowe. Chociaż nie bardzo rozumiem kodu z main() samego shadera ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi