Sutikku Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Robię sobie standardowo gierkę multiplayer i taki mam problem. Ogarnąłem już jak robić poruszanie, tak żeby wyglądało w miarę dobrze. Powtarzam ostatnio dostane komendy od serwera. Czyli jeśli ktoś szedł ostatnio w lewo, to teraz pewnie też idzie w lewo, aż nie dostanę nowego pakietu. Wtedy staram się płynnie zmieniać pozycję u klienta, na taką jaką dostałem od serwera. Ale jak to zrobić z image_angle? Postać jest zawsze zwrócona w stronę kursora. Wysyłanie ciągle image_angle, to chyba nie najlepsze wyjście. A jeśli przyjmiemy, że w grze się strzela, to byłoby dziwne gdyby ktoś zaczął strzelać plecami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Jest taki trick, zastosowany w enginie Dooma 2, który pozwala na skompresowanie kierunku tak by się zmieścił w 1 bajcie a nie 2. Po prostu kąt jest dzielony na 1.5 a potem po otrzymaniu kąta z servera mnożony przez 1.5. W kliencie zastosujesz dodatkowo interpolacje i gołym okiem nie dostrzeże się ubytku. Jak wyślesz 1 bajt po UDP to się nie nie stanie nawet jak ten bajt nie dotrze, w końcu masz interpolacje :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Jest duża różnica, czy wysyłam 1 bajt, a nie 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Jest duża różnica, czy wysyłam 1 bajt, a nie 2? 2 razy mniej. Więc teoretycznie 2 razy szybciej się dane przetwarzaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi