Mind Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam :) Tworzę sobie bardziej rozbudowaną platformówkę, ale zatrzymałem się w 1 miejscu : Chodzi tu o shop'a, na początku wybierasz rodzaj broni (Sword, Wand..), a później wyświetlają Ci się bronie tego typu. Mam takie tablice: wyb[0,0]=0 wyb[0,1]=0 wyb[0,2]=0 wan[0,0]=1 wan[0,2]=spr_stf2 wan[0,1]='Grass Wand' wan[1,0]=2 wan[1,2]=spr_stf3 wan[1,1]='Light Wand' I jeszcze parę innych, ale to nieistotne ;) Ale gdzie problem? Problem jest taki, że chcę aby tablica wyb[] sczytywała wartości z tablicy wan[] - jak to zrobić? Czy tak się w ogóle da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 ??? GML wyb[0,0]=wan[0,0] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Nie rozumiem za bardzo o co chodzi. Chcesz żeby do tablicy wyb[], zapisywało wybraną opcje? GML wyb[0,0] = wan[0,0] wyb[0,2] = wan[0,2] wyb[0,1] = wan[0,1] A jeśli masz jeszcze co innego na myśli, to coś takiego ewentualnie Ci podrzucam. GML var buy; //zmienna buy to, inaczej pierwszy element tablicy. Jeśli kupisz Light Wand, to zapisz to na 1 wyb[buy,0] = wan[buy, 0] Chyba, że chcesz, aby te bronie, zapisywało 'po kolei'. GML var buy; //z buy to samo co wcześniej for(i=0; i<maks_ekwipunek; i++) // sprawdza tablice wybór po kolei, czy jest pusta { if( wyb[i,0] == 0 ) // jeżeli jest pusta { wyb[i,0] = wan[buy, 0]; // przypisuje wybraną opcje break; // wychodzi z pętli } } A no i jeśli będziesz miał dużo takich wartości do jednego itemku, to pętlami to przypisuj. GML for(i=0; i<wszystkie_opcje; i++) { wyb[0,i] = wan[0,i]; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mind Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Chodzi mi o to, żeby nie przypisywać za każdym razem konkretnej pozycji na tablicy o tak: wyb[0,0]=wan[0,0] wyb[0,1]=wan[0,1] Bo są jeszcze inne typy broni i one mają jeszcze inną tablicę np.swo[0,0]. W takim przypadku musiałbym sprawdzać co zostało wybrane i potem po kolei przypisywać każdy item. Czy nie da się ich.. Że tak powiem zespoić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Lutego 2015 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 No a jak zespoisz i zmienisz broń, to co wtedy? Znów trzeba tak przypisać :) Nie widzę innego rozwiązania tego problemu, albo niedokładnie go opisujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wydaje mi się że pomoże Ci dodanie kolejnego wiersza w tablicach który będzie ożnaczać rodzaj bron8i. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mind Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jakbym zespoił to będę miał taką możliwość :D Właśnie gdybym ją miał, nie musiałbym za każdym razem przypisywać poszczególnych elementów tylko przepisywałbym z istniejącej już tablicy, której wartości ustaliłem w create :) Edit: Problem da się rozwiązać i zwykłymi if'ami, tyle że musiałoby być ich tyle co rodzai ekwipunku, a tak, na podstawie wyboru tablica przybiera wartości tablicy którą wskażę. Znaczy.. Miałaby. ;) Nie wiem czy dokładnie rozumiecie problem, bo trudno mi go jasno wytłumaczyć - w razie czego spróbuję jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mind Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 @Sry za double (Refresh). Pomożecie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Spróbuj lepiej wytłumaczyć. Nie wiemy co siedzi w twojej głowie. Ja mogę spróbować namówić Cię na przerobienie twoich tablic. Zamiast robić osobne tablice do różnych rodzai bronie zrób jedną tablicę dla wszystkich broni. GML wpn[0,0]=1 wpn[0,3]="wand" //Albo najlepiej używaj intów wpn[0,2]=spr_stf2 wpn[0,1]='Grass Wand' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mind Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Tyle że kiedy będę miał jedną tablicę będę musiał wybiórczo wypisywać które z nich wstawić przy odpowiedniej kategorii (miecze, łuki[...]) ;/ Wait, zbiorę to do kupy i wstawię ;) Edit: GML if shop=1 { if keyboard_check_pressed(vk_down) if wybor<wybor_max wybor+=1 if keyboard_check_pressed(vk_up) if wybor>wybor_min wybor-=1 if keyboard_check_pressed(vk_space) { if cho[wybor,0]='Wand' wyb=wan // Tutaj chcę 'przestawić' tablicę if cho[wybor,0]='Sword' wyb=swo //I tu if cho[wybor,0]='Bow' wyb=bow //I tu :D wybor=0 shop=2 } A teraz kod przy włączonej kategorii: GML if shop=2 { if keyboard_check_pressed(vk_space) { with (stf) { npc.Type = typ[0,3] npc.Name = typ[0,1] npc.Sprite = typ[0,2] typ[0,1] = npc.wyb[npc.wybor,1] typ[0,2] = npc.wyb[npc.wybor,2] typ[0,3] = npc.wyb[npc.wybor,0] } wyb[wybor,0] = Type wyb[wybor,1] = Name wyb[wybor,2] = Sprite } } Możliwe? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mind Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 @Refresh Przepraszam za drugi double w tym temacie, ale nadal ubiegam się o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi