Majkelnajt Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam taki problem bo chciał bym zrobić taki programikw stylu chaterbota w którym po wpisaniu jakiegoś tekstu np. ,cześc co robisz'' program odpowiedział by na to pytanie. Jeżeli znalazł by się jakiś wachowiec to poprosił bym o napisanie tego scriptu. Zgóry wszystkim za udzielenie pomocy dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 są takie boty na sieci. Ale nie znam linku. Do takiego czegoś trzeba by było napisać AI xD EDIT: no rzeczywiście AI a nie IA :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Yhm, to jest proste ale czasochłonne. wciśnięcie np. Entera if (keyboard_string = "Cześć, co robisz?" odpowiedz = "Nic, a ty?" i w drawie draw_text(0,0,keyboard_string + "#" + odpowiedz to taka wskazówka. Następnym razem zrób jeden temat a nie dziesięć! UP: chyba AI... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Ej, dlaczego są dwa takie same tematy? :/ Odpisałem w tym drugim... Pieter, nie IA tylko AI :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biały_wilk Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Yhm, to jest proste ale czasochłonne. wciśnięcie np. Entera if (keyboard_string = "Cześć, co robisz?" odpowiedz = "Nic, a ty?" i w drawie draw_text(0,0,keyboard_string + "#" + odpowiedz Matthew, proste ale tak naprawdę...trudne.Jeżeli zrobisz coś takiego to użytkownik aby otrzymać odpowiedź będzie musiał wklepać dokładnie to samo co ma zakodowany program...A jeżeli chcielibyśmy ułożyć skrypty odpowiedzi na same różne warianty powitania to bym nam piękną ilość czasu to zajęło - a co dopiero reszta dialogów ;) Cholera, sorka, nie zauważyłem, iż wspomniałes o tym, że zajmuje to sporo czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Żeby stworzyć taki porządny program trzeba po pierwsze znać lingwistykę i umieć stworzyć silnik interpretacji pytań i dobrania odpowiedniej odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Zobacz sobie kod AliceBOT który jest napisany w XML i przerób to jakoś na GML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkelnajt Opublikowano 30 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 po wpisaniu tego kodu if (keyboard_string = "Cześć, co robisz?" odpowiedz = "Nic, a ty?" i w drawie CODE draw_text(0,0,keyboard_string + "#" + odpowiedz występuje błąd (COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 2: odpowiedz='nic a ty' at postion 2: Symbol ) expected może ktoś to wyjaśnic lub poprawić z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 Przeciez pisze w bledzie. Zamknij nawiasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 Przecież Ci już pisałem w poprzedni temacie... if string_count('Cześć',usertext) { bottext='Witaj, jak się masz?' } if string_count('doskonale',usertext) { bottext='To dobrze :)' } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 pisanie takiego czegos to w sumie strata czasu w sumie. takie boty zawsze sa przyglupie, a w gm na dodatek beda niewydajne :-] btw chcesz zrobic cos trudnego, a nie znasz podstaw.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkelnajt Opublikowano 30 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 Przecież Ci już pisałem w poprzedni temacie... if string_count('Cześć',usertext) { bottext='Witaj, jak się masz?' } if string_count('doskonale',usertext) { bottext='To dobrze :)' } To jest moje ostatnie pytanie w tym temacie. Dark Maximal dziękuje bardzo za ten kod tylko mam jeszcze maleńki problem ten kod który mi podałeś wpisałem w keyobard enter powiedz mi tylko jeszcze jedno jaki kod napisać w drawie aby to się wyświetlało prawidłowo ja wpisałem w drawie ten kod draw_text(25,25,keyboard_string + "#" + bottext) i nie działa prawidłowo występuje błąd. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 wpisztext=keyboard_string draw_text(x,y,'Tekst:'+keyboard_string); if keyboard_check_pressed(vk_enter) { usertext=wpisztext keyboard_string='' } Musisz jeszcze w odpowiednim miejscu wyświetlać tekst bota :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 Przepraszam że się wtrącam ale skąd mogę sciągnąć żródło alice bota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 O ile jest dostepne to pewnie ze strony glownej? Poza tym znasz xml ? btw. Nie wtracasz sie bo od miesiaca nikt tu nie prowadzi dyskusji :] (taka tam aluzja :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 :D A jaki jest adres tej strony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 Tak trudno jest wpisac w google Alice? Jesli tak to tutaj masz linka: http://www.alicebot.org/ :] Ponawiam pytanie, znasz XML ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 Wielkie dzięki, ale gdzie znaleść żródła bo w downloads jest tylko edytor bazy danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 http://www.alicebot.org/downloads/programs.html - masz tu kody w różnych językach. Pamiętaj, że te programy to tylko interpretery języka AIML, który nie ma co kryć, jest oparty na XML. EDIT: Swoją drogą, to fajnie by było napisać w GM interpretator AIML'a :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 marmot, gadalismy kiedys o interpretorze xhtml, to mowiles, ze nie ma szans. to teraz odbijam pilke. xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 marmot, gadalismy kiedys o interpretorze xhtml, to mowiles, ze nie ma szans. to teraz odbijam pilke. xd Miałem na myśli, że nie ma szans patrząc na mój stan wiedzy o GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi