Cygnus Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Mam pytanie jak zrobić żeby bohater odbijał się od danego objektu w tym przypadku od trampoliny wysoko w górę? Jaki jest na to kod? gdzie go wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Jeśli to nie jest fizyka, tylko grawitacja, to obliczaj sobie skok, na podstawie prędkości upadku. GML (PseudoKod) if(kolizja_z_trampolina_od_gory) && (predkosc_spadania > 0) { wyskok_w_gore(predkosc_spadania*2) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 @Suttiku: zasade zachowania energii zgwałciłeś właśnie, bardzo brutalnie :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Września 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Masz przykład platformówki w GM:Studio w odpowiedniej zakładce. Zmień teraz event ze skakaniem z naciśnięcia klawisza na kolizję z trampoliną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygnus Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 No właśnie to chyba jest fizyka,a nie grawitacja;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Jeśli używasz phy_... to używasz fizyki z Box2D o ile się nie mylę (jak coś poknociłem przepraszam. Nie znam się, to się wypowiem ;d ). Jak coś takiego GML if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} To używasz grawitacji. Nie wiem czy dobrego nazewnictwa użyłem, ale chyba łatwo zrozumieć co mam na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 mogę zrobić ci przykład :rolleyes: jeśli chcesz pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygnus Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Pazio jeśli możesz to po proszę o przykład jak zrobić tą trampolinę żeby Bohater się od niej odbijał;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 podaj email to ci wyślę. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi