Fervi_ Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Witajcie! Zastanawia mnie jak zrobić fizykę piłki w grze "piłkarzyki" https://gmclan.org/up6184_6_2013_01_05_1554...x768_scrot.html Coś takiego mam (piłka na razie jest nie do gry :D), zastanawia mnie jak zrobić kopnięcie piłki (tzn, że jak np. nacisnę spację to piłka leci przed siebie) - kąt piłki (jak piłka zostanie uderzona w któryś róg, to w odpowiednią stronę leci) itd. Proszę o wasze propozycje (i być może kod, jak komuś się chce) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Skorzystać z silnika fizycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Jakieś polecasz? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 move_bounce_solid() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 move_bounce_solid() W zasadzie dobrze, ale kąt nie jest uwzględniany (coś jak Arkanoid, jak walniesz pod kątem, to piłka może zmienić kierunek) Fervi PS. Poszukam przykładów arkanoida :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Co do silnika fizycznego to ostatnio bawiłem się Extreme Physics, jak dla mnie prosty i tyle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Znaczy co, kąt odbicia == kąt padania? GML hspeed *= -1; vspeed *= -1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ciężko mi powiedzieć z tą fizyką, ale jakoś skojarzyłem a Arkanoidemi być może ma sens. Jeśli dobrze kojarzę z Arkanoida to punkt odbicia piłki za pomocą paletki mógł przyspieszyć ruch piłki lub spowolnić, uderzenie np. lewą częścią paletki powodowało ruch piłki w lewą stronę, a prawą częścią w prawo - im bliżej końca paletki, tym dalej piłka leciała, uderzając np. środkiem można było spowolnić lub w ogóle zatrzymać ruch piłki w osi X Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 No to akurat proste, ale wątpię aby to Ci wystarczyło. :) GML direction=point_direction(paletka.x,paletka.y,piłka.x,piłka.y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi