Fervi_ Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Witajcie! Jako, że mam odpowiednik Game Makera dla Linuksa, postanowiłem od nowa się uczyć go :P Uczę się z naszej dokumentacji (zawiera kilka błędów, ale przejdzie) i: * w Hit the Ball mamy losowo po kliknięciu w piłkę - tworzyć obiekt (w losowym miejscu), więc może się zdarzyć, że się zrespi w obj_wall, przez co się zatnie? * Czym się różni - place_free - place_empty - position_empty Fervi PS. Jak coś, będę wskrzeszał temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 place_free sprawdza kolizję maski z obiektami solid (chyba). place_empty sprawdza kolizję maski z wszystkimi obiektami. position_empty chyba sprawdza kolizję pojedynczego punktu [x,y]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dobra, a ktoś chciałby być moim mentorem? :D Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Chyba odpowiemy tu na każde pytanie. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Z racji tego że i tak komp mi siada, a na praktykach mam całe 8h nic nie robienia pisz na GG jeśli będziesz potrzebował pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dobra, a ktoś używa transition_kind? Może opowiedzieć w prostych słowach cóż to jest? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ustawiasz odpowiednią wartość i przy zmianie room następuje odpowiednia animacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Grudnia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 z tego co kojarzę wszystkie funkcje z position przesuwają obecną instancję w dane miejsce i wtedy sprawdzają kolizję, a potem cofają ją. Jakoś tak. http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=492740 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi