FanXX Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Witajcie, chciałbym poruszyć malutki problem na który się natknąłem a więc: GML var a, b if distance_to_object(Gracz) < 2 { if a = show_message_ext('Generator','Status','Kontrola','Anuluj') { if a = 0 {exit} if a = 3 {exit} if a = 1 {show_message('Status Generatora' + string('Paliwo: ') + string(paliwo) + string('#Energia: ') + string(energia))} if a = 2 {b = show_message_ext('Kontrola Generatora','Włącz','Wyłącz','Anuluj') if b = 1 {status = 1;image_index = 1;} if b = 2 {status = 0;image_index = 0;} }}} Czy wiecie może gdzie jest problem? Zmienne paliwo oraz energia są zadeklarowane w Event Create i wynoszą zero. GameMaker daje mi taki błąd: GML ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Key Press Event for <Space> Key for object Generator: Error in code at line 4: if a = show_message_ext('Generator','Status','Kontrola','Anuluj') ^ at position 5: Unknown variable a A przecież VAR istnieje? Bardzo was proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Po pierwszej lini powinien być średnik, a zamias if lepiej użyć swith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Powinien być średnik. Czy z nim czy bez i tak to samo :) Co do switch to nie wiem czy będzie to wszystko trzymać się całości choć może, może ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Racja, nie działa dla tego że w if nie przypisuje się zmiennych, musisz to zrobić przed if. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 GML var a, b if distance_to_object(Gracz) < 2 { a = show_message_ext('Generator','Status','Kontrola','Anuluj') if a = 0 {exit} if a = 3 {exit} if a = 1 {show_message('Status Generatora' + string('#Paliwo: ') + string(paliwo) + string('#Energia: ') + string(energia));exit} b = show_message_ext('Kontrola Generatora','Włącz','Wyłącz','Anuluj') if b = 1 {status = 1;image_index = 1;exit} if b = 2 {status = 0;image_index = 0;exit} if b = 0 {exit if b = 3 {exit} }} Poprawione już jest i działa - dzięki bo nie wiedziałem że nie można tak IF'u traktować :) Temat zamknięty @EDIT: Dzięki wielkie Threef - to samo mniej więcej pomyślałem ale zapamietam też Ciebie że pomogłeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 GML var a, b if distance_to_object(Gracz) < 2 { a = show_message_ext('Generator','Status','Kontrola','Anuluj') if a = 0 {exit} if a = 3 {exit} if a = 1 {show_message('Status Generatora' + string('Paliwo: ') + string(paliwo) + string('#Energia: ') + string(energia))} if a = 2 {b = show_message_ext('Kontrola Generatora','Włącz','Wyłącz','Anuluj') if b = 1 {status = 1;image_index = 1;} if b = 2 {status = 0;image_index = 0;} }} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 GML var a, b; if distance_to_object(Gracz) < 2{ a = show_message_ext('Generator','Status','Kontrola','Anuluj'); switch(a){ case 0: exit; break; case 3: exit; break; case 1: show_message('Status Generatora' + string('Paliwo: ') + string(paliwo) + string('#Energia: ') + string(energia)); break; case 2: b = show_message_ext('Kontrola Generatora','Włącz','Wyłącz','Anuluj'); if b = 1 {status = 1;image_index = 1;} if b = 2 {status = 0;image_index = 0;} break; default: exit; break; } } e: spóźniony bo gm się otworzyć nie chciał ;p ale jednak na switchach łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 No to jeszcze nie zapomnij o GML if a = -1 {exit} -1 o ile pamiętam jest zwracany jak gracz naciśnie <ESC>. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 e: spóźniony bo gm się otworzyć nie chciał ;p ale jednak na switchach łatwiej Może i rzeczywiście jest łatwiej ale wg mnie switch robi "chaos" w kodzie i wydaje się dla mnie zbyt skomplikowany, zobacze co lepsze i dzięki wielkie za napisanie - przyda się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Lipca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Ogólnie tylko w GML nie przypisuje się zmiennych w ifie, w większości języków przypisanie zwraca po prostu true. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Ogólnie to lepiej w ogóle tak nie robić, bo co kraj to obyczaj a co język to inny efekt takiego wygibasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi