BATOREX Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Witajcie! Podczas robienia gierki po wstawieniu duuuużej mapy (4000 na 4000, takiej potrzebuje lub nawet większej), gra mi się bardzo wolno ładuje. Mapa waży 800 kb (Format JPG). Nie wiem czy da się cokolwiek zrobić, aby przyspieszyć ładowanie pliku GMD, oraz samej gry. Są gry w których jest znacznie więcej elementów i więcej wszystko waży tak samo z rozmiarem, a gra ładuję się w parę sekund. Powiedzcie proszę co muszę zrobić by uzyskać zbliżony czas? A właśnie, jak zrobić mini-mapkę? żeby w jakimś miejscu w oknie gry się ona znajdowała, pokazywałaby zminiaturyzowaną mapę i inne grafiki na niej (background'y) oraz aktualną pozycję gracza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 chwila, gmd to nie jest czasem na gm'a 6? na nowszej wersji jestem w 50 % pewien że szybciej będzie ładowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BATOREX Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 chwila, gmd to nie jest czasem na gm'a 6? na nowszej wersji jestem w 50 % pewien że szybciej będzie ładowało Znaczy ja robię to na wersji 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 31 Maja 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Pamiętaj, ze JPG w pamięci i tak jest bitmapą (BMP) bo tak szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BATOREX Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Dobra, z tym powolnym ładowaniem to coś wykombinuje. Ale powiedzcie jak z tą mini mapą? Chcę aby pokazywała moją pozycję oraz cały background. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 To musisz odpowiednio skalować poza tym wystarczy wpisać minimapa w wyszukiwarkę na forum: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...amp;hl=minimapa https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...amp;hl=minimapa Takie dwa przykłady było ich więcej jak chcesz to sobie poszukaj ta druga ma nawet "mgłę wojny" ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BATOREX Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Hmm, mgłę wojny to bardziej do strategii, ja wolę akcje. Chodzi mi dokładnie o takie coś: Pokazuje dokładnie całą mapę tyle że pomniejszoną i w postaci osi x i y widać nasz obiekt którym się poruszamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 31 Maja 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Mało wydajne i trzeba przy sprawdzaniu kliknięcia myszką dodać if current_view = 0, ale mozna zrobić drugi view, o rozmiarze 150x100 czy jak tam chcesz, w port on screen też dać takie rozmiary, a w x i y podać na jakiej pozycji ma być minimapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 ale w tamtym przykładzie była przecież minimapa, jeśli nie chcesz robić całego rooma to wystarczy coś tam przerobić. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BATOREX Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 ale w tamtym przykładzie była przecież minimapa, jeśli nie chcesz robić całego rooma to wystarczy coś tam przerobić. ;P "Coś tam" - hah, łatwo mówić :D Ja nie mam dużego doświadczenia w pisaniu w GML, więc praktycznie nic nie wiem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi