mallo Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Witam, mam pewien problem. Otóż nie mam zielonego pojęcia jak zrobić żeby ekran na chwilę zabarwił się na niebiesko a potem spowrotem. Posiadam wersję gm81 lite. I tak z ciekawości - można zmienić kolor przejścia ekranu "black out" z czarnego na np. czerwony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 W lite to musiał byś rysować rectangle(czy jakoś tak xD) i stopniowo zwiększać jego alpha a potem zmniejszać(efekt fade in, fade out). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 1. Najprościej zrobić czas na alarmach, i w którymś z alarmów: GML background_color = (kolor) 2. Również z alarmami i jak ediepl powiedział, zmieniając alphę. Albo: GML if image_alpha = 1 then { image_alpha = image_alpha - 0.1; } Coś w tym stylu. Tylko to będzie trochę bez sensu, ponieważ to "zrobi się" w praktycznie błyskawicznym tempie. Lepiej jednak na alarmach ;) Pamiętaj, że image_alpha, zawiera tylko wartości pomiędzy 0 a 1 (0.1 ... 0.2 ... 0.3) itd. Jeżeli już musisz tak jak napisałem, to zrób części setne itd... ( 0.01, 0.02 ) 3. @mallo I tak z ciekawości - można zmienić kolor przejścia ekranu "black out" z czarnego na np. czerwony? Zapisz kolor do zmiennej i zmieniaj jej wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 A takie inne pytanie, jak zrobić żeby 5 obiektów się kręciło w okół jednego, dużego obiektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 GML x = objduzy.x+lengthdir_x(odleglosc_od_obiektu, dir) y = objduzy.y+lengthdir_y(odleglosc_od_obiektu, dir) dir += 1; //lub jakaś iinna wartość</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Może to głupie pytanie i ja jestem głupi, ale jak tego użyć? :w00t2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Włóż to do stepa tych obiektów, które mają się kręcić. A do create dir = 0; Pod odleglosc_od_obiektu wstaw jakąś liczbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 No i nie działa :( ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Create Event for object obj_ognik: Error in code at line 1: dir += 0; ^ at position 1: Unknown variable dir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Unknown variable dir nie ma takiej zmiennej, nie dałeś dir=0 w create :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Dziękuję bardzo. :thumbsup: Wszyscy którzy mi tu pomogli dostaną creditsy w mojej nowej superprodukcji. :thumbsup: EDIT: Jednak nie, robi mi koło, ale jakoś tak: Czy powinienem sobie dać spokój z GML i po prostu zrobić path? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 A masz odpowiednio ustawiony Origin na sprite małego obiektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Dziękuję bardzo za wszelką pomoc, wszyscy którzy mi tu pomogli dostaną Creditsy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi