FanXX Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Cześć wszystkim dzisiejszego ranka :) Mam taką małą prośbę, utworzyłem w create event obiektu takie cos: GML file_copy('cos tam.jar','AppData/Roaming/baza') i gdy skopiuje to pliku nie widać. A jeśli operuje na folderach z plikiem exe programu to działa dziwne to. Chodzi o to żeby samo wykrywało nazwę użytkownika jak niektóre instalatory że np C:/User/%/appdata gdzie % to wykryta nazwa. Jeśli ktoś mnie nie zrozumie napisze inaczej. Nie wiem jak się do tego zabrać a brat mi nie pomoze bo dopiero co zaczął prace nad gm8 :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 W gm jest funkcja do zmiany zmiennych środowiskowych na ścieżkę, a do folderu usera to była chyba %userprofile% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Gdybyś przeczytał chodź kawałek dokumentacji to byś wiedział że ta opcja jest tylko do plików .txt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Gdybyś przeczytał chodź kawałek dokumentacji to byś wiedział że ta opcja jest tylko do plików .txt. To wiem ze jest w kategorii Operacja na plikach tekstowych, tylko jeśli funkcja file_copy() nie działa to jaka zadziała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Funkcja nie działa bo niepodajesz pełnej ścieżki, zastosuj się do tego co napisałem w pierszym poście. Piotrek ty już się lepiej nieudzielaj bo głupoty piszesz, ta funkcja działa do wszystkich plików a nie tylko do .txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Maja 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Jak już to: GML file_copy('cos tam.jar','AppData/Roaming/baza/cos tam.jar') - podajesz pełną ścieżkę wraz z nazwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 GML environment_get_variable("appdata"); Zwraca ścieżkę do AppData, zresztą zaraz sprawdze jeszcze. Z GMC http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=520662 @EDIT Działa :) Zwraca odrazu ścieżkę do AppData/Roaming GML x=environment_get_variable("appdata"); file_copy('test.txt',x+'/test.txt'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 GML environment_get_variable("appdata"); Zwraca ścieżkę do AppData, zresztą zaraz sprawdze jeszcze. Z GMC http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=520662 @EDIT Działa :) Zwraca odrazu ścieżkę do AppData/Roaming GML x=environment_get_variable("appdata"); file_copy('test.txt',x+'/test.txt'); Error in code at line 3: file_copy('bin/costam.jar',x+'Roaming/baza/costam.jar'); ^ at position 34: Wrong type of arguments to +. mi wyskakuje że X+ jest niepoprawne ale chyba powinno jakoś dzialać może sprawdze na +string(x+...... ale chyba nie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Nie wiem po co tworzyć nie potrzebną zmienną, a tak po za tym to appdata zwraza ścieżkę do C:\Documents and Settings\{username}\Application data(lub dane aplikacji w zależności od języka), a nie Roaming. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Mi normalnie działało, ale taka uwaga: Zwraca odrazu ścieżkę do AppData/Roaming Nie musisz dopisywać tam folderu "Roaming", może przez to coś nie działa. @EDIT UP. No fakt :P Można też zrobić tak: GML file_copy('test.txt',environment_get_variable('appdata')+'/test.txt'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 GML file_copy('test.txt',environment_get_variable('appdata')+'/test.txt'); I ta funkcja działa jak powinna wielkie dzięki za pomoc wszystkim a najbardziej Utermiko - temat do zamknięcia :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi