Sybion1411 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Witam! Jestem nowy na tym forum i nowy jako twórca gier... Nie wiem kompletnie nic, przeczytałem chyba z tysiąc poradników jak zrobić grę w Gamemaker ale nic nie wiem. Myślałem o takiej prostej grze platformowej typu "Sonic The Hedgehog". Chcę zacząć od tego by moja postać się rozpędzała zamiast biec z tą samą prędkością. Jak powiększyłem mapę widziałem ją całą zamiast jej fragmentu. Nie umiem też dodawać animacji biegu, obracania, skakania itd... Myślę że będę zadawać jeszcze wiele pytań więc proszę administrację o nie zamykanie tego tematu dopóki nie ogarnę 3/4 tego co chcę zrobić. Dziękuję za uwagę i proszę o odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taxi_driver Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 a zrobiles juz do konca jakas dzialajaca gre, np: z tutoriala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Tak, ale to mi pomogło w SAMYCH podstawach... A ja chcę np. dodawać animacje zamiast grać takim sztucznym gościem, który nawet nogą nie ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 animacja... dodajesz nowa klatke/klatki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 10 Marca 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 wszystko w swoim czasie, zrób to najpierw na statycznych spritach, jeśli będziesz zadowolony z efektu dodasz animację. Nic nie zrobisz bez wiedzy, a tej nie zdobędziesz w jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 @karolo320 powiesz mi jak dodaje się klatkę klatka po klatce? (dużo tych klatek :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taxi_driver Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 no wiec naciskasz prawy klik na rysunku folder z podpisem "sprite" . Wybierasz "create sprite". Pozniej wchodzisz w "edit sprite" i naciskasz taka małą karteczke z zielonym plusikiem. Podajesz wymiary twojego chlopka, i mozesz zaczac go rysowac. Po narysowaniu, znowu nacisnij ta karteczke z zielonym krzyzykiem i narysuj kolejna klatke... itd itd. Po lewej stronie zaznacz show preview i zmniejsz predkosc na dole. Bedziesz miał podglad animacji. Sam zaczynalem jakies 4 miesiace temu. Mozesz pokazac swoje dotychczasowe gry, ktore zrobiles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Moje gry to były jedynie z tutoriali które usuwałem po chwili bo nie były mi potrzebne. Ludzika też mam, nie rysuję go tylko wczytuję. Ok, jak mam już ludzika, to teraz chcę by biegł z przyśpieszoną prędkością do np. 40 i żeby nie mógł dalej już przyśpieszać (znaczy się by biegł coraz szybciej aż nogi zaczną mu się kręcić dookoła głowy :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taxi_driver Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Moje gry to były jedynie z tutoriali które usuwałem po chwili bo nie były mi potrzebne. Ludzika też mam, nie rysuję go tylko wczytuję. Jak zobacze cos co zrobiles, to moge ci sprobowac pomoc dalej, na razie dla mnie nie ma tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 speed=min(maxspeed,speed+0.1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Moje gry to były jedynie z tutoriali które usuwałem po chwili bo nie były mi potrzebne. Ludzika też mam, nie rysuję go tylko wczytuję. Nigdy tego nie rób! To z tych projektów dowiesz się później najwiecej, ja mam na dysku z 50 projektów i żadnego nie usunę, bo to po pierwsze pamiątki są już, a po drugie analizujesz te projekty i dzięki temu dostajesz wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 @kt1117 Wezmę to sobie do serca... @karolo320 mam to tak po prostu wpisać w skrypty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 GML speed=min(maxspeed,speed+0.1) speed to szybkosc obiektu :D min() to funkcja, ktora zwraca najmniejszy z argumentow (min(1,2)=1, min(10,5,8)=5 itp.) za maxspeed podluz jakas liczbe, ty chciales 40 chyba jesli wrzucisz ten kod do step, to bedzie podnosic speeda o 0.1 co klatke (speed=speed+0.1) chyba ze speed bedzie juz rowne 40, wtedy juz nie bedzie zwiekszac, bo min zwroci 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Oki, dzięki. PS Kumałem ten schemat :D Pytałem się tylko o to czy po prostu to wpisać bez żadnych gwiazdek, , , kratek, nie wiem czego jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 niee, to ani html ani BBCode :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wiem, ale chodziło o wklepanie tego bez jakiś nawiasów itd. Spk, przyzwyczaiłem się, że ludzie nie rozumieją mojego prymitywnego myślenia ;) Ogólnie napiszę tak: mam postać w różnych pozycjach - w skoku, w locie, przy lądowaniu i przy biegu. Umiem zrobić by postać ruszała się w każda stronę, ale nie umiem by odwracała się w tę stronę co ma biec/skakać itp. (Jak nie kumacie to tak, mam ludzika skierowanego w prawo i może chodzić w każdą stronę świata, ale jak idzie w lewo jego ciało jest skierowane w prawo) Jak zrobić, że idzie w lewo i ma ciało skierowane w lewo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 GML (strzaka w lewo) direction=cośtam speed=xx GML (step) image_angle=direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 albo jesli to platformowka to przy chodzeniu w lewo dodaj image_xscale=-1 a w prawo image_xscale=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 directions=left speed=? a tego niżej nie kumam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 direction to kąt, już nei pamiętam jakie był dla lewo, a speed to predkość np.speed=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 direction=0 to prawo a potem przeciwnie do wskazowek jedzie do 360 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wiem że speed to prędkość ale po co tą prędkość dawać skoro chcę by przyspieszał czyli 10=min(40,10+0.1) - chyba dobrze to wypełniłem... Nie wiem, głupi jestem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 To daj speed=speed=min10,speed+0.1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 To daj speed=speed=min10,speed+0.1) wtf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 speed=min(10,speed+0.1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Literówka :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sybion1411 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Oki dzięki, na razie myślę to powinno wystarczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi