ZyperPL Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam wszystkich gmclanowiczów! Mam małe (mam nadzieje że małe) pytanie. W jaki sposób w GMie można odwoływać się do obiektów po ich zmiennych, czyli np: Jeśli dystans do obiektu, który ma zmienną a<0.6 jest mniejszy niż 50px wykonuję akcję. W jaki sposób to zrobić? Proszę o wytłumaczenie jaki kod, bo teoretycznie wiem niby jak to zrobić, tylko z praktyką gorzej. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Lutego 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 GML with (typObiektu) { if distance_to_object(other) < 50 and a < 0.6 { <akcja> }} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 No to co to Other w końcu robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 w evencie kolizji to jest instancja, z ktora kolidujesz, a w with instancja, ktora wywoluje with :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Dzięki wam, przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego. A musi to być tak, że sprawdza wszystkie obiekty, a nie tylko te najbliższe? Bo obiekt sprawdzany to ściana (ściany sprawdzają ściany), a ścian jest dość dużo ;) Jeśli nic nie da się z tym zrobić to może istnieje metoda, żeby sprawdzić przez ile obiektów jednego typu przechodzi collision_line? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Tak od tego są parenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Jedna ściana koliduje z 4 innymi i chcę, żeby sprawdzała czy któraś z tych ścian ma zmienną np. 0.1 i jeśli tak to, żeby zmieniła swoją zmienną na 0.2. Parenty są tylko do jednego obiektu czy tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 a to juz w create sprawdzaj var col; col[0]=instance_position(x-1,y) col[1]=instance_position(x+1,y) col[2]=instance_position(x,y+1) col[3]=instance_position(x,y-1) for(i=0;i<=3;i+=1) if col>0 col.zmienna<0.6{ zmienna+=0.1 } nie wiem czy optymalnie, ale jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Pętle w ogóle są nieoptymalne, więc już lepiej rozpisać to na 4 ify. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Pętle w ogóle są nieoptymalne, więc już lepiej rozpisać to na 4 ify. Dokładnie, tak właśnie zrobię. Dzięki wszystkim za pomoc ;) @Dół: Może nieprofesjonalnie, ale ja nikomu tego kodu pokazywać nie będę :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 4 ify beda wygladac nieprofesjonalnie.. :( e:i znowu pisze niepotrzebnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi