MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 męczę się już z dobre półgodziny i nie mogę dopasować pocisku aby wylatywał niezaleznie od obrotu postaci z lufy... bardzo bym prosił o pomoc. GML instance_create(x+lengthdir_x(22,direction+22),y+lengthdir_y(18,direction-15),pocisk) tu jest kod, a tu sprite który próbuje dopasować: http://imageshack.us/f/545/marioq.png/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Znajdź środek sprite'a, policz ile jest pikseli w prawo, ile w górę do lufy, i otrzymasz promień oraz kąt (dla x i y powinny być takie same, inaczej nabój będzie zależnie od obrotu dalej lub bliżej się tworzył) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Na moje oko to by było 30 stopni i 16-19 pix długości, ze środka sprita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 kurcze już było milion takich tematow... i_create(x+len_x(odleglosc_od_srodka sprita do lufy,direction od srodka sptita do lufy),y+len_y(odleglosc_od_srodka sprita do lufy,direction od srodka sptita do lufy),pocisk) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 dobrze, tylko nigdy nie bawiłem się lengthdir'ami.. zawsze to byla kulka ;x i nie było problemu... gdzie wpisać poszczególne parametry? e: dzieki karolo ;d e2: direction od srodka[..] ? wybacz ale nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 teraz pewnie dostanę bana, lub ostzreżenie, ale musze napisać double, ponieważ napisalem edita ze jest dobrze i nikt tu nie zajrzy, a jednak nie jest dobrze. nie wiem o co chodzi z tym : "direction od srodka [...]" direction tzn? mam wpisac kąt w jaki jest postac obrócona? e: już sobie poradzilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 od środka grafiki do lufy. środka okręgu inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 dziękuję już sobie poradziłem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi