kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Parse error : syntax error, nieoczekiwane T_STRING w / var / www / virtual / treider.cba.pl / index.php on line 2 Co zrobić z tym błędem? Kod: <? $zap='mysql_select_db('***_cba_pl')'; mysql_query($zap); $zap='CREATE TABLE rod (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, login char(30), haslo char(30), PRIMARY KEY(id))'; mysql_query($zap); $zap='INSERT INTO `rod` (`id`,`login`,`haslo`) VALUES ('','kt1117','********')'; mysql_query($zap); ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 mysql_select_db('***_cba_pl'); Popraw: $zap="INSERT INTO `rod` (`id`,`login`,`haslo`) VALUES ('','kt1117','********')"; i mała uwaga. Za każdym razem chcesz robic tabele rod? Wg cały ten kod jest smieszny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 mysql_select_db(); jest funkcją PHP, a nie składnią MySQL zatem albo: <?php mysql_select_db('***_cba_pl'); albo <?php $zap='USE ***_cba_pl'; mysql_query($zap); Info: http://php.net/manual/pl/function.mysql-select-db.php http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/use.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Nie wywala błędu, ale nic się nie dodało. W phpMyadmin pisze: Brak tabel. E:Wiem, że ten kod jest śmieszny, chcę po prostu zrobić cokolwiek na bazie danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zrób tabele przez phpadmina :). Lub osobnym kodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chodzi o to, żebym umiał zrobić cokolwiek na bazie danych w php. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 he? Mało kto robi tabele kodem. No chyba że instalatory jakichś cmsów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chodzi mi o wiedzę czysto teoretyczną, po prostu, żeby łatwiej później znaleźć pracę, albo jak będę chciał napisać forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Nie rozumiem po co ci to. Ale masz http://sql-info.de/mysql/examples/CREATE-TABLE-examples.html. Może być też problem z łączeniem z bazą danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chyba problem z łączeniem, bo nawet nie chce dodać rekordu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 No to pokaż kod jak się łączysz z bazą danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 A to nie wystarczy jej wybrać przez: "mysql_select_db();"? E:Kod PHP odpalam na serwerze, który udostępnia mi SQL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Haha to teraz pojechałeś. http://php.net/manual/en/function.mysql-connect.php A skont serwer ma wiedzieć z która chcesz się połączyć i jakie ma hasło i użytkownika? Poczytał byś jakiś kurs a potem zaczynał coś poważnego robić :thumbsup:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Uff, teraz jest dobrze. Ale głupio, że w kursie nic nie napisali, jak się łączy. E:A jak odwołać się do rekordu z najmniejszą wartością w Primary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 SELECT * FROM rod ORDER BY id ASC LIMIT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Dzięki, teraz chyba sam sobie dam radę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 składnią MySQL Ale mnie to rozśmieszyło :D Nie rozumiem po co ci to. Dla jajców. A z kątZ kątowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 to "z kąt" mnie prześladuje od zawsze... Ale i tak dzięki kofel za poprawienie :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Kofelku, bo zarówno MSSQL, MySql oraz PostgresSql o ile są w miarę zgodne z SQL, to zdarzają się pewne kwiatki i wprowadzają trochę własnych rozwiązań. Ot np. LIMIT i OFFSET, w MySql piszesz LIMIT 5,10, a w Posgresie LIMIT 10 OFFSET 5. Nic śmiesznego tutaj nie ma, uważam, że prawidłowo to nazwałem :) @kt1117 - zainstaluj sobie serwer lokalnie (XAMPP / WAMPP) i wtedy się baw, bez sensu wrzucać pliki na zew. serwer co chwilę. A jak chcesz się uczyć samego SQLa, to wystarczy mysql z CMD/Terminala bez PHP :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Próbuję w ogóle, żeby umieć mniej więcej wszystko co jest związane z komputerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Kofelku, bo zarówno MSSQL, MySql oraz PostgresSql o ile są w miarę zgodne z SQL, to zdarzają się pewne kwiatki i wprowadzają trochę własnych rozwiązań. Ot np. LIMIT i OFFSET, w MySql piszesz LIMIT 5,10, a w Posgresie LIMIT 10 OFFSET 5. Nic śmiesznego tutaj nie ma, uważam, że prawidłowo to nazwałem :) SQL jest językiem (albo jego odmiana w MySQL), w którym używamy także funkcji. Rozśmieszyło mnie to, że ewentualność taką jak mysql_select_db nazwałeś składanią, a nie funkcją. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Bo funkcję tworzymy poprzez CREATE FUNCTION :) Żeby się nie mieszało, użyłem słowa składnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Do tego piję (raczej wspominam), że w MySQL funkcja to funkcja (a nie składnia) :P http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/functions.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/SQL#Sk.C5.82adnia_SQL - Instrukcje/wyrażenia (wciąż nie funkcje) to elementy składni :) Chyba, że chodzi o to iż wyrazu "element" przed "składnią" zabrakło bo pisałem na skróty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi