ediepl Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Witam, mam pytanie jak zrobić przewijanie textu w okienku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ja bym to zrobił tak. Wczytać kolejne linijki tekstu do tablicy. Stworzyć zmienną linijka=0 (zmienna będzie mówić, od której linijki (komórki w tablicy) ma być wyświetlany tekst). Po kliknięciu strzałki góra/dół dodajemy/odejmujemy 1 w zmiennej linijka. Tekst będzie wyświetlany np. z trzech kolejnych komórkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Narysuj tekst w surface'u i pokazuj część surface'a, która akurat ma być widoczna w okienku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Hmm zaraz to wypróbuje.Thx za pomoc :thumbsup: . @up:To znaczy? nie operowałem jeszcze na surface'ach. Edit:Ok już znalazłem :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 W zasobach jest tutorial dla osób nieumiejących korzystać z surface'ów autorstwa YXE. Korzystałem z niego, na pewno wystarczy na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Mam jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy instancja została zniszczona(z innego obiektu oczywiście) w execute_string()? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 if(!instance_exists(id))? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Chodzi o to że mam questa na zabicie kilku wrogów i chce sprawdzić czy jakiś padł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 instance_number(wróg) - funkcja zwraca liczbę obiektów "wróg" w roomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 To wiem, ale czy da się to zrobić w execute_string() ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 execute_string('if(instance_number(wrog) < liczba_wrogów_wszystkich) padł_wrog = 1') Nie wiem, czy o to Ci dokładnie chodzi, ale instance_number(wróg) działa w execute_string(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 No właśnie nie do końca, da się zrobić be zmiennych tworzonych poza execute_string? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Przecież zmienne nie muszą być tworzone w execute_string. Samo execute_string jest chyba zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Chodzi o to że kod będzie wywoływany ze string'u. EDIT:Udało mi się skleić taki kod GML globalvar ilosc;if (global.ilosc==0) {global.ilosc=instance_number(o_monster1)}else{if (global.ilosc!=instance_number(o_monster1)) {wykonane[1]+=1; global.ilosc=instance_number(o_monster1);}} ale działa tylko na globalvar, da się zrobić żeby było na samym var? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 po co dopisujesz global. skoro używasz globalvar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Bo trzeba(chyba,ale działa :jezor:). EDIT:Właściwie to takie rozwiązanie mi na razie pasuje więc temat zamykam.Dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Po to się używa globalvar by potem pisać bez tego przedrostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi