Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 witam mam problem ze zrobieniem cegieł w stylu czołgów z pegazusa otóż tam cegła nie niszczy się od razu tylko powoli ,,wykrusza" w moim przypadku po uderzeniu nią pociskiem niszczy się od razu cała jak naprawić to? (myślałem żeby cegłe podzielić na mniejsze objekty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 o ile ma się usuwać koło (wokół pocisku, taka dziura ;D) to podziel cegłę na malutkie kwadraciki (obiekty), a potem jezeli w trakcie trafienia pocisku odleglosc od pocisku jest mniejsza niz 20 to niszcz ten kawałeczek. Ja tak robiłem, więc wiem że jeżeli w roomie jest dużo tych małych kawałków to może klatkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Maja 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 @up: tutaj lepszy będzie surface... ale przy niewielkiej mapie podzielenie murku np. na 4 obiekty nie będzie aż też złym rozwiązaniem - a jest prostsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 dopiero zaczynam robić gry więc się nie śmiejcie... co to w ogóle surface:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 surface pozwala rysować na roomie czy coś xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 tak w nawiasie to jak zrobić jeszcze obiekty nie mogą wyjśc za room ale nadal nie wiem co to jest ten surface Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 https://gmclan.org/index.php?czytajart=38 Tutaj masz napisane co to jest surface i jak go używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MXQ Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 a żeby nie wyszły za ekran do daj jak idzie np. w prawo: GML if x < room_width { x += 5 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 ok a jak podzielić objekt ręcznie trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Ręcznie? Co dla ciebie znaczy ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 tak Nie, nie trzeba rozdzielać obiektu ręcznie. można zrobić obiekt, który stworzy 4 części klocków i zniszczy siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 jaklub nie do końca rozumiem ocjekt (cegła oczywiście) musi też dzielić się na 16 części (tak jest w orginale i tak jest dobrze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 O takie coś chodzi? - https://gmclan.org/up682_4_ceg_y.html Troche słabo zoptymalizowane bo miałem problem z obmyśleniem pętli i jest tworzenie na repeat zrobione ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 nie nie jeśli pocisk skoliguje z cegłą to nie ma się ona niszczyć cała tylko aby trochą (tak jak w czołgach w pegazusie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 To musisz zrobic cegłe składającą sie z 16 oddzielnych obiektów albo ucinać kawałkami sprite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 no ba ale jak podzielić sprite na 16 części jak ma się jeden o wymiarach 32x32? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Ja w przykładzie dzieliłem ręcznie ale można kodem rysować kolor przezroczysty na spricie i go zapisywać ale to będzie zżerać ostro zasoby. Najlepiej by było zrobić gifa z odpadającymi kawałkami i po uderzeniu zmieniać klatke, ale wtedy byłby problem z kierunkowym odpadaniem (uderzasz z lewej odpada z prawej albo odwrotnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 To na pewno będzie lepsze rozwiązanie bardziej optymalne i prostsze dla początkującego zrób 4 sprity niszczenia się klocka i w zależności od której strony przyjdzie pocisk używaj właściwego sprita niszczenia zrób system gdzie będziesz miał zmienną _klatka i zmienną _zniszczenia w stepie daj switch 'a ze sprawdzaniem z której strony leci pocisk GML (step) if place_meeting(o_pocisk) then { switch(other.direction) { 0: 90: //tutaj ustalaj zmienne sprite_index(ustala sprite), image_speed(ustala szybkość animacji) 180 //oraz image_index(ustala klatkę animacji) raz wypróbujesz i powinieneś zakapować o co chodzi 270: } tak sprawdzisz z której strony leci pocisk nie wiem czy kod zadziała ale powinien, dalej już sam powinieneś dać sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 a dał by ktoś rade zrobić przykład ale żeby cegła dzieliła się na 16 a nie na 4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 ludzie pomóżcie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 pomyśl sobie, że masz rozdzielić wszystkie powstałe 4 części na kolejne ćwiartki. przecież do tego można nawet w ten sposób dojść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Maja 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 A nawet trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fronia1996 Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 nadal nie wiem jak potrzebuję przyładu bo takie wyjaśnianie tak nic nie da początkującemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi