Sasor Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Siemka, otóż chciałem sobie zrobić program do liczenie rankingu na kurniku. Podstawiłem sobie pod gracza xr i gracza yr ranking początkowy na kurniku, czyli 1200 i wyszedł mi wynik 1229.09 ( z tych wzorów podanych niżej ) , co nie jest zgodę z prawdą, bo powinno wyjść 1216 tak wychodzi na kurniku. ( sprawdzałem ;) ) Czy da się to tak zrobić, by wychodziło tak jak na kurniku? Czy to jest po prostu zależne od GM? Za pomoc wielkie dzięki! Nowy ranking gracza X po rozegraniu partii z graczem Y, obliczany jest następująco: 1. Obliczana jest różnica rankingów d = yr - xr, gdzie xr to ranking gracza X, a yr -- jego przeciwnika (gracza Y) 2. Obliczana jest oczekiwana liczba punktów w partii We = 1 / (1 + 10^(d/400.0)) 3. Obliczana jest bezwzględna zmiana rankingu Diff = Wy - We, gdzie Wy = { 0 jeśli gracz X przegrał, 0.5 jeśli zremisował, 1 jeśli wygrał } 4. Nowy ranking gracza X wynosi xr + (32 * Diff) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 jesteś pewien, że tak liczą na qrniq ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 @Mentoss: tak, jest tak napisane w informacjach dotyczących rankingu. @Sasor: wynik wychodzi dobry. Sprawdź: GML xr = 1200 yr = 1200 d = yr-xr We = 1/(1+power(10,d/400)) Wy = 1 Diff = Wy-We xr += 32*Diff show_message(string(xr)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasor Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Jesteś gościu! :) Wielkie dzięki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Przyznaj się, zapomniałeś o kolejności równań ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi