Skocz do zawartości

Chrome+ubuntu=freeze

Makary155

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem sobie na ubuntu google chrome. Działa szybko i sprawnie, dopóki...nie spróbuję go wyłączyć. Totalnie zawiesza system, do tego migają diody w klawiaturze (tak jakby jakaś poważna usterka była), jedynie "twardy" reset pomaga. Pisałem na forum supportu googla i można było się spodziewać, nie dostałem żadnej odpowiedzi. Patrzyłem też po różnych forach i wiele osób zgłaszało ten błąd. Dzisiaj pobrałem aktualizację chrome z myślą że naprawili tego poniekąd poważnego crasha, niestety wciąż problem został. Dałoby się to jakoś naprawić, nie wiem, jakieś opcje pozmieniać, w linuksie jestem noobem.

Poza tym on podaje wartość (chodzi o update-manager) ile się zainstaluje, a nie ile ściągnie - wpisz apt-get dist-upgrade i się dowiesz ile zostanie pobrane (Jeśli się nie mylę)

Masz Google Chrome czy Chromium?

Jak migają lampki na klawiaturze to dość poważna informacja - Kernel Panic (Jakiś problem występuje z Kernelem i cały system się chrzani), zazwyczaj się chrzani przy starcie, jednak coś Chrome musi robić, że się chrzani podczas

Rekonq (ale to dla KDE) jest przeglądarką podobną do Chrome/Chromium pod względem graficznym (dość podobne IDE) jak i silnikiem (Jeśli się nie mylę - Oba wykorzystują Webkit)

Fervi

Mam chrome, miałem też chromium ale wygląda, działa i wiesza się tak samo prawie że więc wykasowałem chromium. A ja chcę po prostu sprawdzać czy moje strony wyglądają tak samo w popularnych przeglądarkach. Z tego co wiem to jedno pochodzi od drugiego.

apt-get pokazuje przy instalkach:

"Konieczne pobranie XXXmb archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte XXXmb na dysku" w tym wypadku 582mb do pobrania i 171mb zajęte - ściągało by się z 20 godzin

Konieczne pobranie XXXmb archiwów

To informuje ile trzeba pobrać (pakiety w Linuxie są kompresowane)

Chrome nie działa - trudno, jednakże jeśli do testów potrzebujesz; to nie musi być Chrome. Chrome wykorzystuje silnik Webkit, które wykorzystują różne przeglądarki; Safari; Rekonq; Konqueror (po ustawieniach), więc nie jesteś osamotniony :D

Fervi

Robię tak jak tu napisali

Upgrading Using the Alternate CD/DVD

Use this method if the system being upgraded is not connected to the Internet.

1.

Download the alternate installation CD from http://releases.ubuntu.com/maverick/

2.

Burn the ISO to a CD and insert it into the CD-ROM drive of the computer to be upgraded.

*

If the ISO file is on the computer to be upgraded, you could avoid wasting a CD by mounting the ISO as a drive with a command like:

sudo mkdir -p /media/cdrom
            sudo mount -o loop ~/Desktop/ubuntu-10.10-alternate-i386.iso /media/cdrom

3. A dialog will be displayed offering you the opportunity to upgrade using that CD.

4. Follow the on-screen instructions.

If the upgrade dialog is not displayed for any reason, you may also run the following command using Alt+F2:

gksu "sh /media/cdrom/cdromupgrade"

Or in Kubuntu run the following command using Alt+F2:

kdesudo "sh /media/cdrom/cdromupgrade"

https://help.ubuntu.com/community/MaverickUpgrades

Wyłącz repozytoria internetowe i dodaj CD-rom

Czyli co?

Ja bym zaczął tak

- w /etc/apt/sources.list (wszystko niezahashowane - zahashuj)

- dopisz do /etc/apt/sources.list

deb cdrom:[Ubuntu 10.10 _Maverick Meerkat_ - Release i386 (20101007)]/ maverick main restricted

Jeśli masz 32-bitowy system (jeśli nie, zmień i386 na amd64)

a potem

apt-get update

i

apt-get dist-upgrade

Fervi

Poradziłem sobie. Wypytałem wujka i dostałem odpowiedź że przyczyną jest bug w ubuntu 10.04, należało usunąć pewien pakiet

sudo apt-get purge xserver-xorg-video-nouveau

dopiero wtedy ruszył update. Mam 10.10 :) zaraz sprawdzę czy chrome mi działa poprawnie

EDIT: Śmiga jak wściekły i wyłącza bez zawiechy :D Temat uważam za zamknięty, chyba że macie jeszcze jakieś komentarze.

Windows za to jest święty ...

Pozatym HuderLord jest chyba nie w temacie - mówimy o Ubuntu; najbardziej dziurawej dystrybucji świata (w 11.04 jest Jądro 2.6.38, kiedy według Linux Foundation, stabilne jest 2.6.37)

Ten plik to chyba sterowniki OpenSource'owe do nVIDII (nuoveau), używasz ich?

Fervi

• Administratorzy
Hehe i co doctorku linuks jednak nie jest taki święty.

Jak to nie, usunął jeden program który kolidował z aktualizacją i tyle. Cały temat był o tym, że miał za wolny internet, aby pobrać aktualizację i szukał innych sposobów - inaczej pewnie nawet by nie zakładał tematu, bo miałby dawno 10.10.

Btw. - to prawda 10.10 śmiga jak dzika bestia, aż się boję co 11.04 wprowadzi.

Słyszałem ludzi, którzy mówili, że jak zostanie wydany 11.04 to przechodzą na Debiana :P Mają wprowadzić Unity (Taki styl do Gnome 3), nie będzie podziału na Desktop i Netbook (Bo mamy Unity, prawda?) i Zamiast Serwera Graficznego X, ma być jakiś Wayland. A z lepszych nowinek to zamiast OpenOffice.org, który praktycznie umiera, ma być pakiet Libreoffice

Fervi