B&G MoH Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam. Co trzeba zrobić żeby lecący pocisk był skierowany w kierunku myszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 GML move_towards_point(mouse_x,mouse_y,szybkość) szybkość to prędkość twojego pocisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Jeśli chodzi o jednorazową zmianę kierunku: GML (Create pocisku) direction = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ); speed = jakas_wartosc; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Jeśli chodzi o jednorazową zmianę kierunku:GML (Create pocisku) direction = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ); speed = jakas_wartosc; Nie wiem czy wiesz, ale DOKŁADNIE TO robi move_towards_point(). A to czy jednorazowo czy nie to zależy od eventu w którym to umieścimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Platyna, gamoniu. Jeśli dasz move_towards_point() w Create to pocisk ruszy się tylko jedną klatkę i stanie. Jeśli dasz w Stepa to wiadomo, będzie skręcał cały czas do myszki. Kodem Konrada pocisk wyleci w kierunku myszki, i już _do końca_ będzie się w tamtym kierunku poruszał -> dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Jesteś pewien? Dał bym sobie głowę uciąć, że move_towards_point() nie wykonuje przesunięcia o wektor tylko ustawia speeda i directiona odpowiednio. EDIT: Dawidds, gamoniu! Nie masz racji. Ja mam. Sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 16 lat życia w błędzie ;( Dobrze, że nie wpadłem na to żeby dać sobie głowę uciąć bo bym teraz biegał lżejszy o te parę kilogramów ;( Biję się w pierś, zwracam honor i takie tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ale mi chodziło o to żeby sprite pocisku był skierowany w kierunku myszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 image_angle = point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) A pocisk na spricie musi być ustawiony w prawo. Tzn. w tą stronę -> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi