ichigo the shinigani Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 mam taki kod GML instance_create(x,y,slime) alarm[0]=25 i powinno tworzyć obiekt slime co sekundę a tworzy cały czas jak z karabinu maszynowego i jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić tak jakby globalną czar zdobyty=1 żeby po zmienieniu rooma nadal była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 W jakim evencie masz ten kod? A zmienna globalna nie zmieni wartości po przejściu do następnego rooma. ----------------------- Czemu piszesz trzy nowe tematy zamiast pisać w jednym? Przeczytaj dokumentację Game Makera, potem pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ichigo the shinigani Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 mam to w evencie alarm0 a jak zrobić żeby gdy raz zmieni się jakaś wartość żeby była cały czas w wszystkich kolejnych roomach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 przeczytaj to: https://gmclan.org/index.php?czytajart=64 oraz to: https://gmclan.org/index.php?czytajart=73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ichigo the shinigani Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Nadal mam problem z tymi zmiennymi. Chodzi mi o to że gdy bohater zkolizjuje z kryształem to zmienna redkula=1 bo wtedy naciskając spacje mogę wystrzelić czerwoną kule. w create bohatera mam tą zmienną redkula=0 więc w następnym roomie już nie mogę. GML w create bochatera global.redkula=0 GML w naciśnięciu spacji ale to działa jak nalerzy if global.redkula=1 { if mana>=19 {instance_create(x,y,kola2); mana-=20;}} GML w kolizji z kryształem global.redkula=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Wywal kod z Create, wejdź w: Global Game Settings >> Errors >> i zaznacz ten napis na samym dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie słuchaj go to ci może popsuć potem znajdowanie bugów itp. wywal global.redkula=0 z create z bohatera i umieść w 'creation code' pierwszego rooma ( zakładka settings ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi