gmysu Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Mam serwer i klienta, napisane zgodnie z biblią, koranem i tutorialami tutaj + oficjalną stroną wiki. I problem jest taki - serwer reaguje na połączenie klienta tylko po "odświeżeniu" klienta w trybie debugowania, do tego nie bardzo daje radę z odczytywaniem zmieniającej się pozycji obiektu (w step). why? doklejam mój kod. Wersja GM - 8.0, windows 7 ultimate. Testuję obie aplikacje na localhoście. W create serwera: GML dllinit(0, true, false); status = 0; listen = tcplisten(14804, 50, 1); if(listen <= 0) //jeśli nie udaje się połączyć { show_message("Failed to listen on port 14804"); game_end(); //zakończ grę } w step serwera GML client = tcpaccept(listen, 1); if(client <= 0) exit; global.otherplayer = client; var size; while(true) { size = receivemessage(global.otherplayer); if(size < 0) break; if(size == 0) { show_message("The other player left the game"); game_end(); } messageid = readbyte(); switch(messageid) { case 0: x = readshort(); y = readshort(); status = readshort(); break; } } mam na serwerze jeszcze jeden obiekt którym odczytuje sobie wartości zmiennych i wyświetlam jako tekst, ale to nie ma znaczenia, na mur beton działa. teraz klient: w create GML dllinit(0, true, false); status = 1; server = tcpconnect("127.0.0.1", 14804, 2); if(server <= 0) { show_message( "Unable to connect to server" ) game_end(); } global.otherplayer = server; step: GML if(keyboard_check(vk_left)) { x = x + 4; } if(keyboard_check(vk_right)) { x = x - 4; } clearbuffer(); writebyte(0); writeshort(x); writeshort(y); writeshort(status); sendmessage(global.otherplayer); Dlaczego cała sytuacja jest dziwna? Klikam sobie refresh czy też restart w debug mode (klient), a w oknie serwera zapala się zielona lampka (zmienna status została przesłana z powodzeniem). Help me pl0x! Radzę lepiej zapoznać się z regulaminem.. Nazwa tematu powinna nawiązywać do treści opisywanego problemu, "zakaz nazywania tematów zbyt ogólnikowo (np. "pomoc", "poszukuję", "mam problem", "komputer" itd.),". Z powodu, że jesteś jeszcze młody na forum potraktuje Cię ulgowy - warna nie będzie :P Pamiętaj o tym! Marek.S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 GML global.otherplayer.x = readshort( ); global.otherplayer.y = readshort( ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmysu Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Fail! Nawet najmniejszej zmiany. Imho nie wnosi chyba za wiele do problemu ten dwuwers. Chyba że jestem w błędzie, i ma jakiś wyższy sens:}. Więcej! Nie mogę przez to spać! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Listopada 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 A konkretnie co się nie dzieje? Bo tego nie napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmysu Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Napisałem! W pierwszych 3 linijkach:}. Po prostu nie ma dialogu serwer - klient. Zapora wyłączona :o. A połączenie jest. Edit: A teraz klient wykrywa serwer. Tyle że serwer nie widzi klienta (zmienna client = 0 w debug mode). Edit: Pomogłem sobie sam. Przepisałem całość i działa od kopnięcia. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi