Patrysław Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Tytuł: Beaver Builder Gatunek: platformówka logiczna Opis: Może was to zadziwi, ale tym razem nie będę po raz kolejny przekładał premiery BB. Co tu dużo gadać - skończyliśmy skurkowańca. ^^ Gra jest właściwie stuprocentowo gotowa, dlatego też otrzymała numerek "1.0", ale - tak jak obiecywaliśmy wcześniej - jest to póki co specjalna wersja tylko dla GMCLAN. Po pierwsze dlatego, że was lubimy. ^^ A po drugie: liczymy na dokładne przetestowanie BB. :) Jeśli ktoś nie zna jeszcze fabuły, przytaczam fragment z zapowiedzi umieszczonej na tym forum: "Budowniczy Bóbr Bonzo z powodu nieoczekiwanego splotu wydarzeń traci swe ukochane gwiazdki (szczegóły w poruszającym intro) i do tego gonią go terminy na budowie, na której pracuje. Sama rozgrywka polega na przepychaniu różnych rodzajów skrzynek i zbieraniu wyżej wymienionych gwiazdek." Teraz nieco dokładniej: macie do przejścia 35 plansz podzielonych na 7 otoczeń, na których będziecie przepychać 3 rodzaje skrzynek oraz wytężać swój mózg, starając się nie tylko przejść każdy level, ale także zebrać jak największą ilość gwiazdek. Zabawę określiłbym (modnym ostatnio) słowem "casualowa" - BB można odpalić na 5-15 minut, przejść jedną, czy dwie plansze i powrócić do łamania sobie głowy po jakimś czasie (dodatkowo rozkład plansz pozwala na pewną nieliniowość, czy też powtarzanie leveli w celu poprawy rekordu gwiazdek). Grafika z kolei jest "oldskulowa" - ja osobiście najbardziej lubię odpalać BB na pełnym ekranie i cieszyć oko pikselami. Rozgrywkę umilają różne efekty graficzne (spróbujcie na przykład kilkukrotnie zrzucić bobra z dużej wysokości), a także solidna dawka wczesnego jazzu (na licencji public domain). Od początku odblokowany jest system powtórek oraz w pełni funkcjonalny edytor plansz. Nie ukrywam, że liczymy na napływ waszych tworów. ^^ Niedługo zresztą ogłosimy zapewne jakiś konkurs związany z kreowaniem poziomów, ale o tym później. Póki co proponuję żebyście potestowali te wszystkie ficzery, a także (a może przede wszystkim) obejrzeli intro. :) Po przejściu wszystkich plansz odblokujecie też outro oraz - jeśli uda wam się zebrać wszystkie możliwe gwiazdki - specjalny bonus. :D Wspomnę też może jeszcze o tym, że po większej części gry da się poruszać za pomocą samej klawiatury - niech sobie myszka odpocznie. ^^ A i jeszcze jedno: grać można zarówno po polsku, jak i po angielsku. Zapraszamy do testowania. Raportujcie na bieżąco wszelkie bugi, mówcie co sądzicie o intrze, grafice, muzyce. Z ocenianiem plansz postarajcie się wstrzymać do momentu, aż przejdziecie ich większą ilość. Miłej zabawy i z góry dzięki za pomoc. ^^ Download: LINK Rozmiar pliku: 27,3 MB Autorzy: Programowanie: Dawidsu Fabuła: Dawidsu i Patrysław Grafika: Patrysław i Dawidsu Muzyka: Benny Goodman, Django Reinhardt, Duke Ellington... (szczegóły w creditsach) Screeny: Trailery: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Jak fajnie! Znowu siądziemy sobie z mamusią i będziemy się głowić nad fajną gierką. EDIT:Aj em szur ju ar de best tim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Nie czytając tematu pobieram a ocena w edicie. Ale ######ście! Edit: Cutscenka fajna, głosy mimo wszystko mi się podobają. graficznie fajne. Wygląda na to że ma sporo poziomów. Mimo to dalszym ciągu nie oceniam bo nie przeszedłem nawet 1/3 gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smo Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Świetne! Bardzo mi się podoba :D @up2 - ja to robię sam :P @up3 - wery gud gejm, men ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Znudziła mi się dopiero po 8700 punktów. Czyli całkiem długo mnie trzymała. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 przeszedlem polowe dzis super gierka jak tymon mowi paradoksalnie nie nudzi szybko co mnie zdziwilo chyba 3E przechodzilem 40minut bo sie skupic nie moglem i co chwile blad ^^ ale wytrwalem 4/5 przyjemna graficzka gameplay super ale muza nie pasuije kompletnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Eno, gra nie jest trudna. Jakbym się uparł dziś bym wykończył każdą planszę i zebrał wszystkie gwiazdki. Właściwie na każdą planszę jest jedno rozwiązanie - to mimo wszystko trochę przykre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MXQ Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 genialna gierka :w00t2: 5/5 oczywiście :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 A więc gra mi się ogólnie mówiąc podoba, dobrze z animowana postać, dobra grafika i dobry gameplay. 4/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Znudziła mi się dopiero po 8700 punktów. Czyli całkiem długo mnie trzymała. ;) Eno, gra nie jest trudna. Jakbym się uparł dziś bym wykończył każdą planszę i zebrał wszystkie gwiazdki. Właściwie na każdą planszę jest jedno rozwiązanie - to mimo wszystko trochę przykre. Tymon, bo ty nie bierzesz pod uwagę faktu, że jesteś genialnym dzieckiem GMCLANu. :D A tak w ogóle, to ja za cholerę nie dotrwałbym do 8 tys. z kawałkiem. ^^ Dlatego właśnie pisałem o "każualowości" - próbowałem dziś znowu przechodzić całość i zrobiłem sobie przerwę już po dwóch otoczeniach. Cieszę się, że podoba wam się grafika, bo trochę się tego bałem. Zresztą zapytajcie Dawidsa - zmienialiśmy już cały wystrój gry ze dwa razy. :D A co do muzyki wspomianej przez waxxa: to chyba po prostu kwestia gustu. W razie czego możesz wsadzić własne pliki "ogg" do katalogu "music". :) I tak już na zakończenie: rano myślałem, że Beaver Builder nie zostanie w ogóle zauważony, ale teraz jestem zadowolony - mimo wszystko gry logiczne nie są chyba w dzisiejszych czasach nazbyt popularne. GMCLAN enklawą myślących? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 23 Października 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Grafika ładna, animacje również. Muzyka taka średnia, mi się nie podoba ale nie przeszkadza (tym bardziej, że można wyciszyć). Dużo featursów, szkoda tylko, że jak dla mnie samo założenie gameplayu słabe, ale to zależy kto co lubi, mi akurat się nie spodobało. W skali gmclanowej tak 4-, bo wszystko fajnie poza samą grą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Oj weź, bo się rumienię, Pat! Uwierz mi, uwielbiam tego typu gry i spędzanie przy nich czasu niesamowicie mnie wciąga. Niemniej. Już to chyba nawet mówiłem, więc się powtórzę: jestem grą zachwycony i oczekuję rozwinięcia gry - więcej elementów, bardziej skomplikowane mechanizmy i więcej przezabawnych animacji śmierci! EDIT http://img201.imageshack.us/img201/7746/stoprocent.png Bonus był... dziwny. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 A GRA NA PIĄTECZKĘ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Ubolewam nad nie tworzeniem się skrótu do gry po instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Ubolewam nad nie tworzeniem się skrótu do gry po instalacji. Słusznie, poprawimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Słusznie, poprawimy.OMG to ty żyjesz?! ta gra miała wyjść kiedy ja poznałem GMCLAN, jakieś 6 lat temu ;oo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Wielki plus za muzykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 ta gra miała wyjść kiedy ja poznałem GMCLAN, jakieś 6 lat temu ;oo Ej, no bez przesady. :D O BB świat usłyszał w grudniu 2007 roku, w ś.p. Młotku. Ale przede wszystkim cieszę się, że gra wam się w większości podoba. :) Moja mozolna praca nie poszła na marne. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Jak dla mnie gra jest super i dam 5/5 jak dorobicie pewną rzecz która według mnie jest bardzo potrzebna. Otuż chodzi mi o profile. Zakładanie własnego profilu, zmiana na inny, ewentualne zabezpieczenie hasłem. EDIT: Podczas ładowania powtórki: Dodam jeszcze że było to podczas wczytywania powtórki z mapy własnej. I czasami także powtórki z plansz gotowych nie wyświetlają mi się prawidłowo. Bóbr robi całkowicie co innego niż ja robiłem :jezor: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Wielkie dzięki za wychwycenie tego buga, Arekadiusz. ;) Ładowanie replayów do własnych plansz już działa. Próbowałem też poprawić skrypty zapisywania powtórek, bo czasem GM któryś ruch odnotowuje o step za późno. Sprawdzałem i wszystko chyba działa, ale sprawdzać można bez końca, a i tak komuś to później nie będzie hulać... Wersja 1.1 pojawiła się już na naszej stronie internetowej. Zapraszam na www.bi.prv.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Powtórki u mnie już działają bez żadnego błędu. A co z tymi profilami. Dobry pomysł czy zły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 A co z tymi profilami. Dobry pomysł czy zły? Pomysł na pewno nie jest zły, gorzej z wykonaniem go - Dawidsu musiałby zmieniać dość znaczną część struktury gry. Ale jeśli zrobimy kiedyś sequel, to na pewno wprowadzimy system profili. :) Powtórki u mnie już działają bez żadnego błędu. No i fantastycznie. ^^ Dodaliśmy też tworzenie skrótu do gry na pulpicie, o co prosił I am vader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 http://pigames.pl/2011/04/beaver-builder-recenzja/ Szkoda, że na gmclanie jest tak mało gier wartych wspomnienia o nich, no nic - pozostaje tylko czekać na kolejną wersję Alien Territory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Ta gra jest zarąbista! Super! Wszystko mi sie podoba! Jak najbardziej polecam każdemu!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Wielkie dzięki za pozytywną recenzję. :) Miło widzieć, że BB cieszy się powodzeniem. No i fajnie, że PIGames powróciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 2 Maja 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Wielkie dzięki za pozytywną recenzję. :) Miło widzieć, że BB cieszy się powodzeniem. No i fajnie, że PIGames powróciło. Mam nadzieję, że będziecie nam dostarczać systematycznie materiały na wpisy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dokładniej napiszę, co mi się podoba : - audio - grafika - menu - rozgrywka - edytor leveli - ripleje Co mi się nie podoba : - -brak- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 potwierdzam co napisal przedmowca, gra jest genialna, oby tak dalej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie wiem czym to było spowodowane, ale prze jakiś czas, po przejściu planszy i spytaniu mnie czy zapisać powtórkę, a ja odpowiadałem nie, to bóbr tańczył i tańczył i tańczył...Ale przestało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksym10 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Bardzo ciekawa rozgrywka i mnóstwo logicznych poziomów sprawia, że BB jest jedną z najlepszych jak dla mnie gier GMclanu. Oceniam 5/5 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi