Mentoss Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Wiem, że miałem już temat o tym tytule, ale teraz o co innego chodzi GML s_car0=sprite_add('H:\i776h7ti\CARS\car0.jpg',cośtam) _ _ _ _ _ _ _ _ _ draw_sprite(s_car0,0,x,y) I wychodzi mi, że zmienna nie istnieje - o co chodzi ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Chyba chodzi o to, że GM nie wczytuje jpg. Jeszcze jedno. Mam nadzieję że ta ścieżka, którą podałeś tuta, jest tylko do testów. Nie wszyscy muszą mieć partycję H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 H to mój pen-drive, na którym mam wszystko dotyczące GM-a (nawet sam program), a teraz sprawdziłem - z .gmspr to samo :(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 A przerzuć folder z grą na inną partycję. Może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Chyba chodzi o to, że GM nie wczytuje jpg. Jeszcze jedno. Mam nadzieję że ta ścieżka, którą podałeś tuta, jest tylko do testów. Nie wszyscy muszą mieć partycję H. to, żeś pierdolnął. GM wczytuje nawet PNG z alpha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Możliwe, że nie czyta z dysków przenośnych, ew. podawaj ścieżkę względną bez litery dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 sprawdziełm jedną rzecz - daje się GML zmienna=sprite_add(ścieżka z nazwą i rozszerzeniem pliku,ilość klatek,wyciecie tła,?,xorgin,yorgin) i on tworzy w zasobach sprite'a o nazwie zmienna. 1.) jeżeli tak jest, to na komendę draw_sprite powinno rysować sprite z zasobów, 2.) jeśli zapisuje go w zmiennej 'zmienna', i po GML if variable_local_exists('zmienna'){draw_sprie} też powinno to zrobić. gdyby nie robiło ani 1, ani 2, to nie byłoby tego: GML variable_local_exists('zmienna') i nie próbowałoby drawować... no ale mimo tego wszystkiego pojawia się: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object o_loader: Trying to draw non-existing sprite. O Co Kaman ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Może gdzieś wcześniej już zdefiniowałeś daną zmienną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 nie, to jest jedyna taka zmienna w obiekcie w jedynym obiekcie w grze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Funkcja variable_local_exists, zwraca czy zmienna o danej nazwie istnieje. Więc jeżeli napisałeś zmienna=sprite_add(coś tam), to ją zadeklarowałeś. Jest to równoważne z tym, że już istnieje. A wywala Ci błąd, ponieważ draw_sprite odwołuje się do nie istniejącego pliku graficznego. Lepiej byłoby gdybyś dał warunek: GML if(zmienna!=0) draw() Zakładam, że w create przed zmienna=sprite_add() nie dajesz żadnego warunku na sprawdzanie czy dany plik istnieje, tylko wczytujesz nie zważając na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 nie w creacie, tylko w stepie :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 a zmienną inicjujesz w create?? weź to przerzuć do create bo Ci co step wczytuje obrazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 nie, nie wczytuje mi co step obrazka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 sry za doubleposta ale znikło z głównej i chciałem odświeżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi