Makary155 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Witam, mam sobie grę przeglądarkową. Każdy gracz ma przypisany id, który go identyfikuje i za pomocą którego można sobie wysyłać różne rzeczy. Jak napisać skrypt, dzięki któremu gdy napiszemy do formularza id gracza od razu obok pokaże się imię bez wciskania submita? Idy i imiona mam w php w tablicach $arrId i $arrNames. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Jedyne wyjście to ajax. Poczytaj sobie w dokumentacji na mintajax.pl - ja go używam, nie jest może za dobry ale jest :) Tutaj masz : http://mintajax.pl/Przewodnik/Obiekt-Request/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 AJAX! Polecam jQuery, to wtedy będzie tak: <input type="text" onkeyup="$.get('plik.php', {nick: $(this).val()}, function(data){ $(this).val(data); })"> ew. gdyby z this nie działało: <input type="text" id="daj-imie" onkeyup="$.get('plik.php', {nick: $('daj-imie').val()}, function(data){ $('daj-imie').val(data); })"> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Hmm, jednak daruję sobie, myślałem że w zwykłym js sie da. Próbowałem też jakiegoś json ale zryty troszkę w obsłudze. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 to jest zwykły JS :) jQuery to biblioteka napisana w JS ułatwiajaca wiele rzeczy (gotowe funkcje), a JSON to tylko notacja danych, taki uproszczony XML, czy bardziej czytelna serializacja, która jest częścią JS. Poza tym, dałem Ci gotowy kod, zostało napisać plik.php w którym na podstawie $_GET['nick'] zwraca imię (w sumie to na podstawie id, ale mozna to nazwac jak sie chce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Makary, nie poddawaj się tylko rób w AJAXie. Napisz jak ci pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Takie nobskie pytanie: te jquery trzeba instalować czy już poprostu "jest" bo nie wiem od czego zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Musisz "Zainstalować" heh czyli pobrać i załączyć heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 http://code.jquery.com/jquery-1.4.2.min.js Dołącz ten plik i jedziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 tu masz prosty sposób na wykorzystanie ajaxa opierając się na samym JS http://www.w3schools.com/ajax/ajax_aspphp.asp :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 nie wiem, czy to takie proste, jednak to trochę więcej kodu i funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Jest proste, ale jak widać nie prostsze, niż jQuery. Ja bym się nie zastanawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 no ale tak nie musisz wgrywać dodatkowych skryptów, masz wszystko w jednym pliku i do tego sam JS. mi takie coś zajęło ok 10 linijek kodu, to nie jest aż tak dużo :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Po to jest jQuery, aby z niego korzystać. Rozkminę masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 no ale tak nie musisz wgrywać dodatkowych skryptów, masz wszystko w jednym pliku i do tego sam JS. mi takie coś zajęło ok 10 linijek kodu, to nie jest aż tak dużo :P jQuery to też sam JS, też w jednym pliku, a zaoszczędza sporo pracy i co ważne, nie musisz sie tak martwić kompatybilnością z kazdą przeglądarką, przy okazji masz też łatwiejszy dostęp do wszystkie elementów strony (jak $('.klasa'), $('#id'), $('tag'), $('#id .klasa tag[attr=value]) ... ) zresztą sama podmiana tresci w jakimś elemencie za pomocą ajaxu jest tak krótka, ze nawet nie ma co jej w osobnym JS dawać: $('.shoutbox').load('sb.php'); Jeśli uważasz, że to jest trudniejsze niż męczenie kodu który podałeś i ciągłe kopiowanie go i dostosowywanie do kazdego przypadku jaki potrzebujesz - jesteś w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi