cysior Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Mam mały problem, nie wiem jak zrobić szukanie obiektu o image_index np 1. n=instance_nearest(x,y,obj) ta linijka kodu szuka najbliższego obiektu, ale jak zrobić żeby szukać najbliższego obiektu o image_index=1? Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 GML if n.image_index<>1 {/*szukaj dalej*/} else {/*akcja*/} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iczigo Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 GML n=instance_nearest(x,y,obj) if (n.image_index=1) { wlasciwyobject=n } else { TU KOD NA WYKLUCZENIE n Z SZUKANIA NAJBLIŻSZYCH obj (JA TU DAŁEM ZMIANE NAZWY n, APOTEM n.alarm[0]=20 A W ALRMIE ZMIANA nAZWY NA PIERWSZĄ) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iczigo Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 TheMarc Ma troche szybszy sposób al mój jest bardziej logiczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 GML var _naj; _naj = -1; with all { if image_index == 1 && _naj == -1 then _naj = id; } przypominam, ze VAR nie jest zmienną lokalną, a tymczasową zmienną globalną (bo nie kazdy o tym wie), dostępną tylko w bloku kodu w którym jest zdefiniowana (pomiędzy {} lub w całym skrypcie/klocku jesli przed nią nie ma klamerek). A sprawdzanie odległosci dodaj juz sobie sam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Wielkie dzięki Gnysek! O takie coś mi właśnie chodziło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 GML var _naj, _dist; _naj = -1; _dist = 9999; with( obj_kopalnia ) { if ( image_index == 1 ) if ( distance_to_object( obj_hero ) < _dist ) { _dist = distance_to_object( obj_hero ); _naj = id; } } takie coś by działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 I również tobie dziękuje za odpowiedz tutaj po naszej rozmowie na gg :) ZAMYKAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi