Markuz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Witam, ostatnio odpaliłem gm i bawię się w 3D, i mam problem ponieważ chciałbym niektóre dane dla ułatwienia wyświetlić na ekranie, tak więc mam pytanie jak w 3D wyświetlić tekst np. ilość FPS żeby miejsce tego tekstu się nie zmieniało tylko było np. w górnym lewym rogu, hmm? :) Proszę o odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ale napis ma być 3D? Czy normalny tekst w grze 3D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Normalny tekst ;) Heh tekst coś ala : draw_text() , albo także obrazki itp. takie GUI :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Wklep to obiektowi o najniższym depth GML d3d_set_projection_ortho, i rysuj HUD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Heh ja jestem bardzo początkujący w tych sprawach, mógłbyś napisać dokładniej tą funkcję GML d3d_set_projection_ortho hmm? Heh nikt nie wie jak w 3D napisać coś w 2D ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Można przerobić te grafiki na 2.5D i wtedy możesz normalnie wstawić każdy obiekt 2D. Po prostu możesz wcisnąć w cały świat 3D znikąd sobie napis 2D, albo psa 2D(to taki przykład). Może kiedyś zrobię program do 2,5D. EDIT: To jest ekstra, bo wygląda jak normalne 3D, zobacz to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika_dwuip...%C5%82wymiarowa. EDIT2: Crash Bandicoot jest w 2,5D! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Może tak pan powie nam jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Heh myślałem że to łatwe jest ;] pewnie nie wiecie o co mi chodzi heh. Przykład: http://www.redferret.net/wp-content/upload.../yofrankie2.jpg i tutaj mamy w lewym górnym rogu np. cztery zera i jakieś tam 2 obrazki, chce uzyskać taki efekt heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Może tak doskonały powie nam jak? Do kogo to było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Stwórz nowy obiekt nazwij go "HUD" ten object musi byc postawiony ostatni w roomie, dlatego warto tworzyć go w 'room creation code' kod z 'room creation code' wykonuje się dopiero po stworzeniu wszystkich obiektów postawionych w roomie. draw GML d3d_set_lighting(false); //wyłączamy światła dzięki temu nasz hud nie będzie reagował na nie d3d_set_hidden(false); //dzięki temu tekst nie będzie się kryć za ścianami d3d_set_projection_ortho(0,0,view_wport,view_hport,0); //ustawiamy projekcję kamery na taką samą jak w normalnym widoki 2D //kod na rysowanie FPSów draw_set_color($FFFFFF); //biały draw_text(10,10,string(fps)); d3d_set_hidden(true); d3d_set_lighting(true); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Spoko dzięki, poszło tylko musiałem wywalić d3d_set_lighting(true); bo cały ekran był czarny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi