Holdysz Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Witam jestem początkującym mam problem przeczytałem krutki kurs c++ i zainteresowało mnie to iż da się podać programowi swój wiek a on odpisuje :D no właśnie w tym żecz chcę zrobić że gdy poda się swój wiek np. od 5-20 ma być inny tekst niestety po podaniu wieku programik się wyłącza :( #include <iostream> int main() { std::cout << "Ile masz lat?"; int Wiek; std::cin >> Wiek; if (Wiek >= 18) std::cout << "jakiś tekst"; if (Wiek >= 5) std::cout << "znowu teskt"; if (Wiek >= 6) std::cout << "tu też inny"; if (Wiek >= 12) std::cout << "i tutaj też"; } Nie wiem czy to mam dobrze ale chyba nie używam komplikatora Dev-C++ 4.9.9.2 jakbyście mogli to podajcie np. rozmowe zamiast wieku użytkownik: Siema Porgram:Elo coś w tym stylu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 może daj sleepa lub poczekaj aż klawisz zostanie wćiśnięty daj na koniec cin.get(); to sie zapauzuje do wciśnięcia klawisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holdysz Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 :/ coś nie tak jak możecie to kod podajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 GML #include <iostream> int main() { std::cout << "Ile masz lat?"; int Wiek; std::cin >> Wiek; if (Wiek >= 18) std::cout << "jakiś tekst"; if (Wiek >= 5) std::cout << "znowu teskt"; if (Wiek >= 6) std::cout << "tu też inny"; if (Wiek >= 12) std::cout << "i tutaj też"; cin.get();// możesz dać też system("PAUSE"); return 0;// wiesz co to return zero? } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holdysz Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 cin.get(); tylko z tym mam błąd w tych nawiasach mam coś wpisać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 zmień na system("PAUSE"); może może podaj błędy? w c++ trudniej znaleźć błędy niż w gmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holdysz Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 hehe tak tam ma być ("PAUSE") ale jeszcze coś po naciśnięciu pokazuje się tekst i bardzo szybko program się wyłącza da się zrobić żeby się tak nie wyłączał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Maja 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 hehe tak tam ma być ("PAUSE") ale jeszcze coś po naciśnięciu pokazuje się tekst i bardzo szybko program się wyłącza da się zrobić żeby się tak nie wyłączał?? Odpal CMD (start>uruchom>cmd) i wpisz adres programu (z .exe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holdysz Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Dobra działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Gnysek, a może użyć funkcji system("pause>nul") wpisując ją na końcu programu zamiast tracić czas na odpalanie cmd i uruchamianie programu z poziomu konsoli, jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 A nie prościej dopisac na początku linijkę #include <conio.h> a potem na samym końcu wpisac getch(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Wątpię żeby się komuś chciało "tyle" pisać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 9 Maja 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 A co to za problem napisać cout << "Siema"; getch(); cout << "Ile masz lat"; cin >> wiek; itp. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmysu Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Na moje oko problem leży też w instrukcjach warunkowych, za dużo tych if'ów. Dorzuć gdzieś else if ;o. Poza tym wszystkie opcje spełniają warunek >= x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 on już ma rozwiązanie, tylko odświeżasz temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 za dużo tych if'ów. Dorzuć gdzieś else if loool :D a zaszalej! daj też else! a co! raz się żyje nie?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi