Mucco Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Jest obj_hero. 1. obj_hero losuje kierunek i czas jego trwania 2. obj_hero porusza się w wylosowanym kierunku 3. gdy mija czas trwania kierunku, obj_hero losuje nowy kierunek i nowy czas trwania tego kierunku 4. obj_hero porusza się w nowym, wylosowanym kierunku przez wylosowany czas itd. Taka pętla ;) z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcior7 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 w obj_hero create GML alarm[0]=random(50) direction=random(360) step GML speed=2 image_angle=direction alarm[0] GML direction=random(360) alarm[0]=random(50) nie wiem czy zadziała ;D ale próbowałem pomóc ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Dobra, już sobie z tym poradziłem (okazało się nad wyraz banalne). Co do twojego kodu, to da się dużo prościej, ale dzięki za chęci ;) Jeszcze mam tylko 1 pytanie - czy da się ustawić minimalną liczbę random'u? Żeby np. była to liczba z przedziału od 5 do 10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERROR DRONE Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Tak, to też jest logiczne. GML image_angle=30+random(20) Poprostu ma 30 i do tego dodajesz. Obrót będzie mieć od 30 do 50 stopni. ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 O dzięki, o tym nie pomyślałem, a przecież to takie proste :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 W GM8 są też funkcje random_range(x1,x2) oraz irandom_range(x1,x2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 W GM8 są też funkcje random_range(x1,x2) oraz irandom_range(x1,x2). O tym też nie wiedziałem :) ostatecznie chyba jednak użyję tego co podał TERROR_DONE (mniej roboty gdybym chciał uruchomić na starszych wersjach), chyba że podasz jakiś argument za nową funkcją :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Taki, że te z przedrostkiem i (irandom, irandom_range) nie muszą być zaokrąglane, bo są naturalne, te bez przedrostka i są rzeczywiste (np. 2.43). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucco Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ok, to jest fakt, ale ja i tak randoma używam z zaokrągleniem do jedności :) Choć przyznam, że do złożonych skryptów może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi