Grela Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Więc mam w folderze z grą czcionkę o nazwie VISITOR.FON. Oczywiście użyłem opcji dołączania pliku w gmie. Zrobiłem taki kod: GML (Create) fontek=font_add("VISITOR.FON",12,false,false,0,255); GML (draw) draw_set_font(fontek); draw_text(x,y,"lol"); Ale zamiast tekstu wyswietlanej w tej czcionce, pojawia się tekst w normalnej czcionce. I tu się pojawia pytanie, co zrobiłem, źle. Może z ktoś was wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 skrypt z mojego programu: GML //instalowanie czcionek add_font[ 0 ] = "Bank_Gothic_Light_BT.ttf" add_font[ 1 ] = "Domestic_Manners.ttf" add_font[ 2 ] = "Rybnik.ttf" add_font[ 3 ] = "Barme.ttf" for ( i = 0; i <= 3; i += 1 ) { if ( not file_exists( 'C:\WINDOWS\Fonts\' + add_font[ i ] )) { if ( file_exists( game_dir + 'Fonts\' + add_font[ i ] )) file_copy( game_dir + 'Fonts\' + add_font[ i ] , 'C:\WINDOWS\Fonts\' + add_font[ i ] ) else API_Dialog_MessageBox( start_win , ' Nie odnaleziono pliku:' + akapit + ' ' + game_dir + add_font[ i ] + ' ' , MB_OK|MB_ICONWARNING ) } } a nie to nie to. Zaraz poszukam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Lutego 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 GML font_add(name,size,bold,italic,first,last) gdzie name to NAZWA czcionki, nie nazwa pliku, zatem jeśli ktoś nie ma jej w katalogu Windows\Fonts to zapomnij o jej użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 czyli użyj pierw tego mojego skryptu dodawającego :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi