Arcalian Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Wiem, że tego nie lubicie robić, ale nikt przed Wami nie potrafił! A potrzebuję tego na jutro, a najlepiej już teraz... (Wszystko w nawiasach to są potęgi) Zadanie 1: Dwa ładunki o wartościach q1= +2 x 10 (-8)C i q2 = -3 x 10 (-8)C umocowano sztywno w odległościach 4 cm. Oblicz siłę wypadkową działającą na ładunek q3 +-4 x 10 (-8)C umieszczono na prostej łączącej ładunki q1 i q2 w odległościach 8 cm od ładunku q2. (Wskazówka: wykonaj pomocniczy rysunek) Zadanie 2: Oblicz siłę wypadkową działającą na ładunek q1 = +2 x 10 (-9)C pochodzącą od układów ładunków q2 = +1 nC q3 = +2 nC i q4 = +5 nC. Odległość między ładunkami odczytaj z rysunku. Z góry bardzooo dziękuje za zrobione zadanie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 (Wszystko w nawiasach to są potęgi) powiem Ci, że potęgę na klawiaturze to masz to "^" ten taki fajny ptaszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Ok, powiedzmy, że raz mi się upiecze jak napiszę tak. Ale naprawdę mam mało czasu, a nie sądzę by ktokolwiek dał sobie z tym radę na poczekaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Nano Nie powinieneś już mieć problemów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Ok, popróbuję. Dzięki :thumbsup: Ale i tak równolegle może ktoś jeszcze to zrobić. Pewnie mi się nie uda a i dla sprawdzenia wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Sorry, że odświeżam. Nikt nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Zarejestruj się na forum dla fizyków. Z takim podejściem nigdzie nie dojdziesz słonko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Dzieci do cholery przestańcie mnie pouczać. Zrobiłem konto i zakładałem tematy na forum dla fizyków. Zamiast to zrobić, to wszyscy mnie pouczają dlaczego źle napisałem temat/ dlaczego jestem mało ambitny (tego posta już usunęli), albo dlaczego nie założyłem konta gdzie indziej... eh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Wybrałeś sobie złe forum do takich pytań. Średnia wieku tego forum z tego co pamiętam to 13-14 lat a twoje zadanie jest trochę...no...trudne :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 A może po prostu olej to zadanie i zostań japońskim samurajem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Średnia wieku tego forum z tego co pamiętam to 13-14 lat a twoje zadanie jest trochę...no...trudne ;p.Hej, nie poddawaj się, jak nawet go nie przeczytałeś =D Wystarczy wiedzieć, że nano to 10^(-9) i całość zmienia się w przedszkolne działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Hej, nie poddawaj się, jak nawet go nie przeczytałeś =D Wystarczy wiedzieć, że nano to 10^(-9) i całość zmienia się w przedszkolne działania. Tyle tylko, że jest to tak napisane, że ciężko zrozumieć o co chodzi w tym działaniu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 W tego typu zadaniach przyjmujesz k próżni* Powietrze pod tym względem za bardzo się nie różni Teraz wszyscy co nie wiedzą będą mi na wieki dłużni *) 9 miliardów lolol Wszystko jest na prostej, więc siły można sobie zwyczajnie pododawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 13 Października 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Ja bym osobiście warnił ludzi za zakładanie tematów z pracą domową. Platynę też, a co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 To Ranmusa też by trzeba było. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 To może niech zrobią tak, że nie można rozwiązać za kogoś to zadanie, tylko mu wytłumaczyć o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 taa nowy punkt regulaminu: - zabrania się odrabiać prace domowe innych użytkowników, dopuszcza się natomiast wytłumaczenie im zadania. :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krajowa Rada Stolarzy Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Spójrzcie prawdzie w oczy. Jesteście brudnymi czarnuchami do odrabiania prac domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Tia ! Może jeszcze z Murzyńskiej chaty. Dobra zamknijcie ten topic bo spam się zaczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Koniec offtopa. Albo rozwiązujecie zadanie, albo zamykam temat. Każdemu, kto napisze teraz nie na temat zadania wlepie warna i blokadę na 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Hej, nie poddawaj się, jak nawet go nie przeczytałeś =D Wystarczy wiedzieć, że nano to 10^(-9) i całość zmienia się w przedszkolne działania. To rozwiąż skoro potrafisz. Tam jeszcze dochodzą te odległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 http://www.jakim.ovh.org/ladunki.pdf Mogłem się gdzieś pomylić, pisałem na szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 No to mnie zaskoczyłeś o.O A jednak GmClan to nie są tylko 13-letnie dzieci. Jakim jesteś wielki! Wydłużono nam termin do jutra, więc jeszcze zdążę! :thumbsup: PS. A zadanie nr 2? Tego jeszcze nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Zrób identycznym sposobem, też są na tej samej prostej te ładunki - nic się nie zmienia poza wartościami i ilościami :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Właściwie z tym co mi napisałeś, to dam sobie radę. Mam tylko pytanie, czy nie pomyliłeś się w jednej rzeczy (i bynajmniej nie chodzi tu o obliczenia): F= k* (q1 * q2) : r(2) R do kwadratu, które miało 4 cm przekształcałeś na 4 * 10(-9) itd. A w układzie SI mamy metry a nie centymetry, więc chyba powinno być 0,04, ale mogę się mylić. Jeśli jednak by tak było to jak zmieniłyby się Twoje obliczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 R jest zawsze w mianowniku. Są to centymetry, zatem zapisałem to w postaci 4 * 10^(-2) - co daje 0,04. 4 * 10^(-9) to wartość ładunku a nie długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcalian Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Dzięki, teraz mogę kończyć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...st&p=270973 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi