Lidzet Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 A więc żeby gościu nie nawalał do gracza ciągła linią pocisków chciałem zrobić coś w stylu jednogo strału co jakąś liczbe czasu. Z tego co pamiętam sekunda to 30 więc dałem taki kod: GML image_angle=direction if distance_to_object(obj_bohater) < 200 { move_towards_point(obj_bohater.x,obj_bohater.y,3) image_angle=direction direction=point_direction(x,y,obj_bohater.x,obj_bohater.y); alarm[0]=10 } Taki że by odwracał się i szedł w strone gracza i ten alarm. A w alarmie: instance_create(x,y,obj_pocisk) Oraz w pocisku: speed=8 direction=point_direction(x,y,obj_bohater.x,obj_bohater.y) alarm[0]=150/speed alarm[1]=10 Lecz przeciwnik tylko idze w strone gracza :(. POMOCY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 w alarmie pod instance_create(x,y,obj_pocisk) daj jeszcze GML alarm[0]=iles Nie wiem od czego są te dwa pozostałe alarmy które podałeś niżej, ale one odnoszą się do alarmów w obj_pocisk a nie alarmów przeciwnika. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lidzet Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 w alarmie pod instance_create(x,y,obj_pocisk) daj jeszcze GMLalarm[0]=iles Nie wiem od czego są te dwa pozostałe alarmy które podałeś niżej, ale one odnoszą się do alarmów w obj_pocisk a nie alarmów przeciwnika. :) Niestety wciąż tylko idzie w moją strone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 a ten alarm gdzie tworzysz pocisk napewno jest eventem przeciwnika a nie np. pocisku? Bo wszystko tak to jak dla mnie wygląda w porządku. Sprawdź sobie spokojnie wszystko jeszcze raz pokolei ew. wyślij na PW projekt to na szybko się naprawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 ten alarm[0] (poniżej) w stepie się nigdy nie wykona bo ciągle mu ustawiasz żeby odliczał 10 klatek, musisz ustawić warunek taki żeby odliczał 10 klatek tylko wtedy kiedy jego wartość spadnie do 0 lub -1 GML image_angle=direction if distance_to_object(obj_bohater) < 200 { move_towards_point(obj_bohater.x,obj_bohater.y,3) image_angle=direction direction=point_direction(x,y,obj_bohater.x,obj_bohater.y); alarm[0]=10 } czyli możesz zrobić coś takiego: GML if alarm[0]<=0 alarm[0]=10; EDIT: a i sekunda nie koniecznie musi wynosić 30 klatek, to zależy od ustalonego speeda rooma. Sekunda to alarm[?]=room_speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi