47xxxxxxxx Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Mam pętle...: for( int i = 0; i < numberCount; i++; ) { double number[i]; cout << "Podaj wartość " << i << "liczby: "; cin >> number[i]; ... i 4 błędy: Pierwszy błąd to średnik w linijce pierwszej, ale nie wiem gdzie go wstawić lub usunąć. Trzy ostatne błędy są w linijce double number[1];: 1>l:\documents and settings\l\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\calc++\calc++\main.cpp(16) : error C2059: syntax error : ';' 1>l:\documents and settings\l\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\calc++\calc++\main.cpp(18) : error C2057: expected constant expression 1>l:\documents and settings\l\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\calc++\calc++\main.cpp(18) : error C2466: cannot allocate an array of constant size 0 1>l:\documents and settings\l\moje dokumenty\visual studio 2008\projects\calc++\calc++\main.cpp(18) : error C2133: 'number' : unknown size Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 1. for( int i = 0; i < numberCount; i++) Czyli bez ostatniego średnika 2. Nie mam pojęcia 3. Nie można stworzyć tablicy o rozmiarze 0. Gdy i jest równe zero to ty próbujesz double number[0]; 4. Głowy sobie uciąć nie dam, ale jak ten wyżej poprawisz to to też pewnie będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Rozmiar tablicy number musi być stały (zmienna lokalna). Jeśli chcesz zmienny rozmiar to alokuj tą tablicę dynamicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 double number; ee co to jest? 0o to jest statyczna tablica nie dynamiczna jak chcesz dynamiczną double*d=new double; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 double number[numberCount]; for( int i = 0; i < numberCount; i++ ) { cout << "Podaj wartość " << i << "liczby: "; cin >> number[i]; } Moim skromnym zdaniem. Albo to bedzie jakaś tymczasowa tablica inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 lol W ogóle nie rozumiem tych tablic. Tablice w C++ są tak np.: tablica = { 345, 678, 789, 456, 768, 098, 243, 765, 135 } czy tak: tablica[0,0] = 345 tablica[1,0] = 678 tablica[2,0] = 789 tablica[0,1] = 456 tablica[1,1] = 768 tablica[2,1] = 098 tablica[0,2] = 243 tablica[1,2] = 765 tablica[2,2] = 135 EDIT:Lepiej dam cały kod: GML #include <iostream> #include <math.h> using namespace std; int main() { float numberCount = 0; cout << "Podaj ilość liczb w działaniu: "; cin >> numberCount; numberCount = ceil(numberCount); if (numberCount < 2) { cout << "Ilość liczb w działaniu musi być większa od 1."; system("cls"); main(); } for( int i = 1; i < numberCount; i++ ) { cout << "Podaj wartość " << i << "liczby: "; cin >> number; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 #include <iostream> #include <math.h> using namespace std; int main() { float numberCount = 0; cout << "Podaj ilość liczb w działaniu: "; cin >> numberCount; numberCount = ceil(numberCount); if (numberCount < 2) { cout << "Ilość liczb w działaniu musi być większa od 1."; system("cls"); main(); } double * costam=new double[numberCount]; for( int i = 1; i < numberCount; i++ ) { cout << "Podaj wartość " << i << "liczby: "; cin >> costam[i]; //robisz cos tam } //zwalniasz pamiec delete [] costam; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Dzięki, kod Willa działa tylko mam 2 mini-pytanka: Czy jak dam kod: float wynik = StrToFloat("2+2-4") to wyświetli się liczba 0? W którym headerze jest funkcja StrToFloat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 1. Tak. 2. Tak. 3. Gdzieś w http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/ Lecz polecam użyć streamów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Tak myśląc logicznie to StrToFloat("2+2-4") nie zadziała tak jakbyś tego oczekiwał. napisz sobie własną funkcje: std::stringstream g_StringStream; float StrToFloat(const string&s1) { g_StringStream<<s1.c_str(); float l=0; g_StringStream>>l; if(!g_StringStream) { g_StringStream.clear(); return -1; } return l; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 tablica[3] = {345, 678, 789} to jest inaczej: tablica[0] = 345 tablica[1] = 678 tablica[2] = 789 a nie to co Ty napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Mam 2 ostatnie(chyba) pytanka: Co wpisać w argumentach funkcji atoi? Jak naprawić błąd: line 21: conversion from 'float' to 'unsigned int', possible loss of data ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 To nie jest czasem Warning a nie Error? Konwertujesz FLOAT (zmiennoprzecinkową) do INT (całkowitej), więc stracisz części dziesiętne (i bodaj zostanie zaokrąglona w dół). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zawsze zaokrągla w dół przez domniemanie. Nawet jeśli masz liczbę 6.9 to zaokrągli do 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Dobra warninga usunąłem, tylko czy wiecie jakie argumenty trzeba wpisać w funkcji atoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Pierwszy wynik w google idioto: http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/atoi/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/atoi/ Nie powinieneś zadawać takich pytań wystarczy trochę się postarać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/atoi/ Nie powinieneś zadawać takich pytań wystarczy trochę się postarać. Nawet trochę się nie trzeba męczyć <_< BTW. przeczytaj se kurs C++ DOKŁADNIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 lol Pomyliło mi się napisałem atoi zamiast itoa lol Czytałem tam o funkcji itoa ale rozumiem tylko pierwszy argument. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Co tu nie rozumieć? Drugi argument to wskaźnik na string. lolol trzeci od tego jak ma reprezentować inta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi