Kargul Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Witam. Mam do was takie pytanie/prośbę. O co mi chodzi? Otóż mam przeczytać na Polaka lekturę: Opowieści z Narnii, Lew czarownica i stara szafa. Oczywiście oglądałem film. I teraz pytanie: Co jest w książce czego nie ma w filmie? Wiem że na pewno w książce jest o wiele więcej informacji niż w filmie, jednak jakie są najważniejsze sceny z książki, których nie ma w filmie? Proszę o odpowiedzi :) Pozdro xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
autsajder Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Co jest w książce czego nie ma w filmie? więcej informacji niż w filmie :santa: doczytaj jakieś streszczenie i będziesz mądrzejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Czytaj, czytaj, rozwijaj się ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Niech to szlag, żeby podstawówkowej lekturki nie można było przeczytać ;/ Co ty zrobisz, jak w gimnazjum dostaniesz "Syzyfowe prace", a w liceum "Nad Niemnem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 "Syzyfowe prace"? Zdawało mi się, że za długie nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Może nie jakieś bardzo długie, ale nudne jak cholera. Ja przy nich wymiękłem i sobie darowałem =D Mimo to w podstawówce czytałem wszysztko :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 może tak : 300 stron ciekawej książki to mało, a 300 stron nudnej książki to dużo. :D Ale w sumie aż tak bardzo się martwić nie musisz jak oglądłeś film. W końcu nie czytałeś, a pały nie będzie - więc to zawsze coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Panie kolego, akurat opowieści z narni bardzo miło się czyta, po za tym książka jest krótka. Przeczytaj, nic nie stracisz. Takie lektury to się czyta, nie takie nudziarstwo jak jest potem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Ale niestety. Jak będą pytania o szczegóły to lepiej czytać. ;) A po za tym w filmie czasami jest malutki remake xd Coś zmieniają... NP: mój kolega czytał harry poter (ten prawie najnowszy I powiedział że masakra :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vianom Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Jeśli już naprawdę wymiękasz lub zasypiasz przy czytaniu lektur, to radzę przesłuchaj książkę(audio book) - profesjonalny lektor potrafi stworzyć odpowiedni klimat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Lubię czytać, dlatego popieram tu was wszystkich (oczywiście jeżeli książka jest ciekawa :D) Będziemy na polaku robić charakterystykę postaci. Jednak pani zawsze pyta szczegółowo... No cóż najlepiej przeczytam. Co do harrego, to jest zupełnie inna historia. Dlaczego? Pomyśl! Narnia jest krótka, dlatego można zrobić o niej film. Harry też był krótki, no trochę dłuższy dlatego pominęli wieeeeeele scen. Każda scena harrego prawie działa się co 50 stron! Rzeczywiśćie w harrym jest szok na końcu (T O T R Z E B A P R Z E C Z Y T A Ć) Dzięki wszystkim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Syzyfowe prace sie od 100strony rozkręciły dla mnie, ciekawe były. a narnia to też jest cieniutka, i chyba z tego co pamietam nie było dużo róznic; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ComeX Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 czytałem i oglądałem praktycznie bez różnicy ale polecam streszczenie :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flaque Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Może nie jakieś bardzo długie, ale nudne jak cholera. Ja przy nich wymiękłem i sobie darowałem =D Lol, sam jesteś. Syzyfowe Prace to jedna z niewielu lektur, które mnie wciągnęły i zainteresowały. No i przeczytałem w 3 dni w małych porcjach. Kargul, nie czytaj takich pierdół. Przeczytaj streszczenie, czy cuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Jeśli już naprawdę wymiękasz lub zasypiasz przy czytaniu lektur, to radzę przesłuchaj książkę(audio book) - profesjonalny lektor potrafi stworzyć odpowiedni klimat. Nie polecam jeśli obejrzałeś film. Książka > Film > AudioBook imho. Słuchałem audiobooka "Quo Vadis" i z filmu więcej bym wyniósł (ale sprawdzian na 3 zaliczyłem ;3). I gdyby ta lektura byłaby nieobowiązkowa to może i by mnie wciągnęła... nawet ciekawa fabuła a i podobał mi się motyw chrześcijan i ich życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 I gdyby ta lektura byłaby nieobowiązkowa to może i by mnie wciągnęła tak ! :P to jednak co innego czytanie pod przymusem a czytanie dla przyjemności. Ale ja akurat nie skończyłem QW bo byłem w trakcie czytania innej. I w sumie dalej jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Lol, sam jesteś. Syzyfowe Prace to jedna z niewielu lektur, które mnie wciągnęły i zainteresowały. No i przeczytałem w 3 dni w małych porcjach. Tru. Kargul: czytaj, lektura nie taka długa (bierzecie całość czy fragmenty?); nie przemęczysz się od tego :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERROR DRONE Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Buhaha ja Syzyfowe Prace przeczytałem oraz Przedwiośnie z nudów... :] W filmach duużo rzeczy pomijaja... Streszczenie i Opis postaci zobacz itd. itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jedyne co mi się podobało z lektur w szkole podstawowej to książka Tolkiene - Hobbit:Czyli tam i z powrotem.. Ano i z tego co wiem, to bardzo długa książka. Ma bardzo dużo tomów. Jakim cudem omawiacie to w podstawówce ? hę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ale oni tylko Lwa, Czarownicę i Starą szafę. Te tomy nie za bardzo się łączą. No, oprócz tego, że bohaterowie znajdują jakieś wejście to Narni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jedyne co mi się podobało z lektur w szkole podstawowej to książka Tolkiene - Hobbit:Czyli tam i z powrotem.. my to mieliśmy w 3 gimnazjum :o Fajna, jak na lekture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ja też miałem i przeczytałem tylko pierwsze 20 stron, potem miałem dość ;x . Zupełnie nie moje klimaty. Najlepsze są książki sci-fi, szkoda, że takowych nie ma w lekturach obowiązkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Czekam na moment, kiedy w szkołach zaczną omawiać poszczególne tomy Wiedźmina :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 A ja Malazańską Księgę Poległych. :P Połowa by wymiękła na samym starcie, a połowa by się rozkoszowała jak ja ( dobra połowa przesadziłem, może 1/100 lol ). :D Ale to niestety możliwe nie jest ( dla was stety jak nie lubicie czytać :D )... ale jakby chociaż trochę bardziej fajne książki dali to by było spoko. @Marmot : Ja za to sf nie lubie. Wolę fantasy, ale takie jak hobbit to rzeczywiście może nudzić... ale pamiętaj, to lektura, nie mogli dać czegoś lepszego :P ciągle tylko wędrówka, wędrówka i nic innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi