candy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Witam, Jak można wczytać np. plik graficzny z pliku, który znajduje się w innym folderze niż plik z grą? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Z tego co się orientuję to po prostu podajesz pełną ścieżkę do pliku :P Ale włosów bym se za to uciąć nie dał, bo GM ma różne dziwactwa. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Ale wtedy plik z grą musiałby się znajdować z góry ustalonym katalogu. Chodziło mi o to, że chciałem porozmieszczać grafikę i muzykę do oddzielnych katalogów, które znajdują się w tym samym folderze co gra. Np. w HTML-u pisało się .../grafika/obrazek.gif, czy jakoś podobnie. Czy w GM można tak odwoływać się do plików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Mozna podac sciezke cala, badz tylko wzgledna. np. "grafiki/sprite1.bmp" i on automatycznie zacznie szukac w folderze z gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 No to po prostu na przykład: "moj_folder/plik.jpg" jako argument. Jeśli folder "moj_folder" jest w tym samym folderze co gra. EDIT: Ech, spóźniłem się :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Nie rozumiecie go. Wy dajecie dwie możliwości: cała ścieżka, np: C:/Program Files/image.png względna ścieżka, np: grafiki/image.png On jednak potrzebuje ścieżki niezależnej od tego, gdzie znajduje się plik. Dlaczego? Ponieważ plik znajduje się w folderze, w którym jest folder z grą, np. C:/tutaj_jest_grafika/tutaj_jest_gra/gra.exe Nieznana jest lokacja pliku z grą, chce więc użyć kropek (..) . Autorze tego tematu: Metoda prób i błędów drogą do sukcesu :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Powiem szczerze, że nie wiem... :P Poszukaj w helpie, pewnie jest jakaś funkcja do zwracania adresu katalogu nadrzędnego. A jeśli nie ma - zawsze można to zrobić na hama operując na stringu z adresem, w którym działa gra (bodajże working_directory) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Pental, raz ze sciezka wzgledna jest po to by szukac pliku w folderze z ktorego jest odpalony exec, a skoro on wie w ktorym folderze (podfolderze gry) jest grafika to sciezka wzgledna mu wystarczy. Po drugie to jeszcze moze dac to: working_directory+"grafiki/obrazek.png" i to bedzie to samo co sciezka wzgledna. working_directory zawiera sciezke z ktorej zostal odpalony exec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Nie zrozumiałeś mnie, napiszę jeszcze raz. Mu chodzi nie o ścieżkę względną, lecz o to, że pliki są poza folderem z grą. Lokacja gry nie jest nigdy pewna, zaś ogólne drzewo tak. Wiemy, że plik jest przykładowo dwa foldery "do tyłu", więc piszemy: working_directory + '..\..\image.png' Koniec tematu, kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Ah, o to Ci chodzilo. Tu Twoj punkt :) Zreszta sam autor tez moglby sie wypowiedziec w razie niezrozumienia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dokładnie, można jednak wykorzystać jego nieobecność. Ale powtórzę: metoda prób i błędów drogą do sukcesu :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 To niech przeniesie pliki do folderu wgłąb, bo na zewnątrz nie wiem jak to widzi u innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Ogólnie pomysł dziwny, ale może zaistnieć sytuacja, kiedy będzie to konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Wyjaśnię mój problem raz jeszcze. Mam katalog 'gra', w którym znajduje się gra.exe. W katalogu gra jest katalog 'muzyka', a w nim plik 'muzyka.mp3'. I teraz wczytujemy plik 'muzyka.mp3' do gry. Korzystając z podpowiedzi PsiChiX'a, udało mi się rozwiązać problem. Nie odpowiadałem przez ten cały czas dyskusji, ponieważ wyjechałem na święta. Sorry, że nie wyjaśniłem problemu lepiej. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi