hudy0070 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 display_set_size( 1280, 1024 ) używam tego kodu do zmiany rozdzielczości, ale mam problem. Mam ustawioną rozdzielczość monitora 1280x1024 i gdy w grze chce ustawić powiedzmy 800x600 albo inną mniejszą to wychodzi coś takiego : kolor szary to jest kolor który jest rysowany za roomem. Co zrobić żeby to jakoś przeskalować ? Albo chociaż wyśrodkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Ale jak za room'em :huh: ?? To np. Tapeta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Global game settings > color outside the room region Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Zaznacz w opcjach fullscreen i ustaw w room ---> view wyswietlanie obrazu na 1280x1024. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Mam tak ustawione i jak mam rozdzielczość 1280x1024 to jest git na każdej mniejszej jest jak na zdjęciu wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 To pozostaje tylko wina monitora. Poprostu taka rozdzielczosc nie dziala dobrze na Twoim monitorze. Poprostu zostaw tak jak jest to inny monitor sie sam do tego dopasuje:) Wiec to jest zbedne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Właśnie nie bardzo :P, dałem koledze do testów to myszka ma mojej rozdzielczości dojeżdżała do jakiegoś miejsca i dalej stop choć view był dalej a jak zmienił na 1024,768 czyli na taką jak ma to też nie pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 To ustaw rozdzielczosc w calej grze 1024x768 i wtedy kazdemu zadziala. Probuj az da jakis efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 GML display_set_size( 1024, 768 ); view_wview[0] = 1024; view_hview[0] = 768; i dalej to samo, na 1024 bez skalowania obiekty są duże i niektóre rzeczy mi się nie mieszczą. Edit: keep as ratio - co ta opcja daje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 5 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Odpowie ktoś na moje pytanie? Sory za dubla ale nikt tutaj już nie zaglądał. Jak zmienić rozdzielczość + przeskalować cały view ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Marca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Że pozostwi proporcje bez zmian, tz. 800x600 (4:3) na monitorze 1024x768 (4:3) będzie po prostu większe, ale już na panoramicznym (16:9) nadal zostanie 4:3 i dorobi po bokach paski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Ja mam ten sam problem. Jak ustawisz view na np.1024 na 768 i dasz w game settings żeby wyświetlało na pełnym ekranie i jeszcze full scale to na monitorze panoramicznym przeskaluje gre i będzie rozciągnięta. Ja robie np. tak: na początku gość wybiera czy ma monitor 16:9 czy 4:3 i zależnie od tego jedna rozdzielczość 1280 na 720 a druga 1024 na 768 i wtedy skaluje ładnie. To jak nie chcesz mieć pasków po bokach. (mi działa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 GM ma właśnie buga z taką zmianą rozdzielczości. Napisałem prostego dll-a który to poprawia: https://gmclan.org/up541_4_Poprawka.html masz tam funkcję którą możesz ustawić obszar rysowania na oknie ( set_draw_area_size( szerokosc, wysokosc ) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi