Wezyr Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Otóż wzięłem się za C++, i napisałem coś takiego: #include <iostream> int main() { using namespace std; int text; cin >> text; cout << "Oto twoj tekst: " << text << endl; return 0; } i gdy to kompiluje, a następnie uruchamiam wszsytko ok, wpisuje tekst np: przykładowy tekst, naciskam ENTER i program się wyłącza ? Co takiego robię nie tak ? Pracuje na Dev-C++ 4.9.9.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 program oczekuje na wpisanie tekstu (cin) po wpisaniu wykonuje funkcję cout i jeszcze zanim zdąży go wykonać do końca zamyka program (return). Między cout i return wstaw getch(); ;) E: BTW getch() czeka na naciśnięcie dowolnego klawisza, i dopóki użytkownik tego nie zrobi program nie wykona dalszych funkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Pojawia się taki błąd: `getch' undeclared (first use this function) co zrobiłem źle ? #include <iostream> int main() { using namespace std; int text; cin >> text; cout << "Oto twoj tekst: " << text << endl; getch(); return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 aaaa... zapomniałem musisz dołączyć bibliotekę <conio.h> #include <conio.h> w razie dalszych kłópotów możesz także użyć _getch() eee.. chyba jednak nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Ok już się nie wyłącza ale teraz pojawia się cosik takiego: Wpisałem vcfdgvregdf (czy coś takiego :/) A pojawia się że wpisałem: 2 I co teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 zamiast tego getch() wstaw: system("pause"); to po prostu konsola poczeka az nacisniesz dowolny klawisz i Cie o tym poinformuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 prawdę mówiąc mi też coś takiego się pojawia :D wg mnie trzeba użyć coś w stylu GMowego string(x) tylko że ... heh nigdy nie potrzebowałem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 No raczej tak bo tak użyta funkcja nie obsługuje liter tylko same cyfry. Napisałem 123 i mi się pojaiwło 123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Lol, a tak wogole to jak chcecie zeby do typu liczbowego int przypisac ciag znakow (tekst)? ^^ char[128] text; jak juz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 char[128] text; -> char text[128]; c#? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 a sorki ;) char text[128]; dla c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 24 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Dzięki PsichiX, działa :smartass: _________________________________________ Życzę wszystkim wesołych świąt :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Funkcja 'system', działa tylko na określony system operacyjny ( Only windows ), więc lepiej używać 'getch' :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Wpisałem vcfdgvregdf (czy coś takiego :/) A pojawia się że wpisałem: 2 I co teraz ? string cośtam Co do ''zatrzmywanie" programu to albo #include <conio.h> albo system('pause") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Funkcja 'system', działa tylko na określony system operacyjny ( Only windows ), więc lepiej używać 'getch' :) Funkcja 'system' działa nie tylko na windzie. Tylko polecenie jest inne ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 E, btw., jeśli chcemy getch() zamienić na system(), to jak już: system( "pause >nul" ); Wtedy to jest to samo :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi