TeoTN Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Mam bardzo nietypowy problem. Napisałem dość nieźle działającą stronkę w html-u i css-ie i postanowiłem ją wzbogacić o php. Niestety, w momencie kiedy pojawiły się choćby najprostsze znaczniki strona w ogóle przestała się wyświetlać. Po usunięciu z samego początku: "<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>" znowu zobaczyłem moją stronę, lecz przestały działać wszystkie hover-y z css-a. (a:hover, .klasa:hover itd) Czy ktoś wie czemu oraz jak temu zaradzić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 <? oznacza php, więc chyba <?php echo '<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>'; ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zastosowałem, strona stała się niewidoczna :/ Tak jak by użycie tego kodowania nie pozwalało na używanie php... Albo powodowało w nim błąd, bo zwykle gdy zrobię coś w stylu: echo "<a href="#">link</a>"; zamiast: echo "<a href=\"#\">link</a>"; znika mi strona.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Chciałeś chyba użyć XHTML. XHTML XML Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 @Piczer: nic z tego ;P <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> a właściwiej: <?php setcookie("zalogowany","nie",time()+86400) ?> <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2" ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zobacz w nagłówek strony, masz tam jakieś dziwne znaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Problem rozwiązany, w nagłówku: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//PL"> <html xmlns="http://www.w3.org/TR/xhtml11" xml:lang="en" lang="pl"> W IE po prawdzie część hoverów działa, a część nie, ale to już pewnie mój błąd w poprawności semantycznej :D PS Temat do zamknięcia (Bo nie widzę takowej opcji, a kiedyś była :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Lekka poprawka - IE pozwala używać hover w CSS tylko dla znacznika a (odnośnika). Zresztą, taki "bajer" posiada chyba tylko Firefox, więc o używaniu hover dla klas lub warstw bez znacznika a, lub używając jakiegoś innego - nie ma mowy, oczywiście jeśli mówimy o kompatybilności z popularnymi przeglądarkami ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Tak myślałem ^^ Ach... nie ma jak bajzel w przeglądarkach... IE obsługuje innerHTML, Firefox nie, zaś FF hover dla wszystkiego, a IE już nie... Gdyby ktoś stworzył coś konkurencyjnego, mniej zagmatwanego niż dotychczasowe języki programowania stron internetowych - to te dotychczasowe mogą sobie iść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Tak myślałem ^^ Ach... nie ma jak bajzel w przeglądarkach... IE obsługuje innerHTML, Firefox nie, zaś FF hover dla wszystkiego, a IE już nie... Gdyby ktoś stworzył coś konkurencyjnego, mniej zagmatwanego niż dotychczasowe języki programowania stron internetowych - to te dotychczasowe mogą sobie iść. Firefox na pewno obsługuje składową innerHTML! Może źle odnosisz się do obiektu? Spróbuj metodą DOM: document.getElementById("identyfikator").innerHTML Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 No i często popełniany błąd to: <div id="warstwa"> <script>warstwa.innerHTML</script> Wiem, bo sam ten błąd robiłem :P . Dodatkowo, jeśli używasz klas lub nazw, to po kija używać document.getElementById? Przecież ta funkcja jest dla id. IE jest z kolei tak głupie, że dla niego to nie błąd i na to pozwala :P . Sam się o tym przekonałem, tworząc Pokemon Style Online ;) . Jak chcesz, mogę dać link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Właśnie nie jestem pewny jak to szło, ale albo "onClick" albo "innerHTML" mi nie działało, choć przyznaję, metody DOM nie używałem ^^ PS A w jaki sposób wywołać funkcję napisaną w PHP po kliknięciu na link? (Wykluczając pomysły z $_GET) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 O ile się nie mylę, to się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Dla tego pracują nad HMTL5 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Nie noooo... Czyli bez $_GET się nie obejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi