Cobra Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Mam pytanko!! Czy została napiasa jakaś książka C++ zwiączana tylko z grami, nie ogułem! Coś takiego jak HELP GM. Wszystko opisane jak zrobić fajną grę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 LOL, bezsensu. Takiej książki raczej nie znajdziesz. I zamiast takiej książki 'jak zrobić grę', lepiej zacząć od podstaw - Symfonia C++ w dłon i lecisz z materiałem. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Tez mi sie tak wydaje :D Ja mam Biblioteczke Komputer Świata o C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 A ty to sobie myślisz, że w C++ masz skrypty na wzór GML? Są tzw. Kompendia Progamistów Gier, ale są to bardzo drogie książki, w granicach 200zł (takie czarne), ale one są dla tych co są bardzo zaawansowani już w C++! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Offtop: Co różni ostatnie trzy posty Marmota? Znajdź chociaż 2 szczegóły... :P (w końcu to 1300 postów...) Ontop: Z książek można dużo wyciągnąć, przydaje się też net, ale to nie znaczy, że po lekturze takiej szmacianki zrobisz kłejka. Najpierw podstawy, potem bardziej zaawansowane funkcje a na końcu szukasz silnika 3D :D Na same podstawy i tyćkę proffesionala schodzi ci pół roku, chyba że masz dobrego nauczyciela :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 mnie na książte nie stać xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 22 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2005 Od zera do kier kodera sobie poczytaj, znajdziesz w necie, bo sam widzialem. Wiec lepiej nie pytaj ską ściągnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 Ale jednak nikt co do nauki c++ mnie nie pobije :] . Najpierw nauczyłem się pisać Hello World, a potem zacząłem się odrazu irrlichta uczyć xD . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 Dobra ta książka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Marmot: Zrobiłeś jakąś grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 Łuhuhu, jedną w TGF i jedną w GM, tak to albo minigierki, albo in construction :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Października 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 Jak dla mnie to c++ ma za mało logiczną strukturę, więc za najlepszy jezyk uwarzam PHP (w którym czasami zdarza mi dziwnym trafem się napisać po if then). Php jest językiem którego funkcje mówią same za siebie, a taki c++ to ma jakieś dziwne nazwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 Ja znam na poziomie podstawowym C++ i na poziomie podstawowym PHP. Ten drugi jest rzeczywiście nieco prostszy i bardziej przejrzysty, ale swoją drogą C++ nie jest taki zły :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 Jeśli chcesz programować gry to niema na to odpowiedniego kursu, najpierw musisz się nauczyć podstaw C++, później trochę zaawansowanych rzeczy i na końcu OpenGL albo DirectX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 23 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2005 PHP jest prostszy, bo nie wymaga tyle uwagi od programisty co C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 24 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2005 Ja się ucze z tego kursu "Od zera do gier kodera" i na razie nie jest to takie trudne :) , ale jestem dopiero na pętlach :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2005 @gnysek: To może Object Pascal i kompilator Delphi? Żeby zrozumieć ten język, wystarczy znajomość angielskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 24 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2005 Co ma php do c++? ;] To zupełnie inne światy przecie. A co do kursów - te na necie są dobre, ale nic nie zastąpi książki :) Symfonie C++ brać! I uczyć się. Jeżeli ktoś będzie marudzić na tą książke to zabije publicznie siekierą (zardzewiałą!) ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 24 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2005 A po Symfonii C++ czas na Pasje C++. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2005 A potem C++ Kompendium Wiedzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 24 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2005 A potem C++ Kompendium Wiedzy? <{POST_SNAPBACK}> Albo "OpenGL: Programowanie Gier". :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 25 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 OK! :D właśnie czytam Symfonie C++ a do tego Pasje C++ to narazie szukam w ksiengarniach :boxed: A na koniec przeczytam jeszcze "Perełki programowania gier. Vademecum profesjonalisty" link do tej ks. http://www.informatyczna.pl/pozycja.php?id...ile=126&ktora=6 A co piszecie że niema książki zwiazanej tylko z grami. PS. Skad wezme tyle kasy na te książki ta jedna wyszej kosztuje 87 zeta, ale idom święta babki sypnom kase i spoko no i prezent od starych!! :lol2: PS2 I pewnie też DirectX PS3 a co jest lepsze OpenGL czy DirectX?? :sp_ike: PS4 To chce przeczytać to (choć pewnie nieprzeczytam): - Pasja C++ = 34,85 zł - Programowanie gier w DirectX = 80.75 zł - "Perełki programowania gier. Vademecum profesjonalisty. Tom 1" = 73 zł - "Perełki programowania gier. Vademecum profesjonalisty. Tom 2" = wyczerpane - "Perełki programowania gier. Vademecum profesjonalisty. Tom 3" = 89 zł Ale mam problema bo niemoge znależć "Perełki programowania gier. Vademecum profesjonalisty. Tom 2" wszystko wyczerpane. Może wy wiecie gdzie znajse tom książkę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Niezłe podejście ATG... skup się narazie na 1 książce :mellow: Poza tym w tym 'Vademecum profesjonalisty' będzie sporo matematyki wyższej więc prócz c++ ucz się matematyki, przekartkuj to co masz w szkole i bierz się za więcej, bo bez tego daleko jako programista nie zajdziesz -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Października 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 Ty nie przesadzaj, jeszcze PS3 nie wyszło a ty już o PS4 marzysz? Co by powiedział pan Kutaragi?? U mnie w Empiku ten drugi tom mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 25 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 No a wokuł mnie nima żadnego empiku szkoda że empik niema strony internetowej! Ja niemarze o PS4 Edit: Może ktoś wie jak zrobić na helion.pl żeby mi specjalnie wydrukowali piszom że to jakieś koszty ciekawe ile i jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2005 @ATG: A ty znasz podstawy, że odrazu chcesz brać się za tak profesjonalne książki? Jak chcesz, to podaj mi email na pw to ci podeślę "OpenGL. Programowanie Gier" bez pierwszych 7 rozdziałów, ale książka idealna dla początkujących w sferze 3D w C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 26 Października 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Nie Marmot niechce tej książki, bo wole wydać te sześć dych niż wzrok se psuć od tego cholernego monitora! :] Przecie najpierw czytam Symfonie C++ a dopiero potem tamte książki! Przeciesz ta Symfonia to jest dla początkujących! :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 26 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Jesli w tej książce (Vademecum) jest coś z wyższej matmy, to od razu CI mówie: NIE CZYTAJ PRZED STUDIAMI :P Już sam wstep do Algebry, czyli teoria grup itd jest porypana =/ ;] Poza tym jeśli macie zamiar się wybrać na studia z programowaniem, to nie ma sensu się uczyc czegoś dogłębnie, po pierwsze z powyższego powodu, a po 2, że narobicie sobie złych nawyków, które będą tepione na studiach ;] Chyba, że trafi sie Wam luzak wykładowca i nie bedzie sprawdzał estetyki i dokładnej merytoryki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 Nic nie stoi na przeszkodzie z wydrukowaniem. Jest prawie cała czarnobiała :P . EDIT: Dlatego ci polecam tą książkę "OpenGL. Programowanie gier", żebyś się z niej poduczył, bo DirectX jest trudniejszy od OpenGL i trochę słabszy, chociaż wersja 10 może to zmienić, ale ta książka "Programowanie gier w DirectX" to mówi o wersji 8... EDIT2: Ta książka o której ja mówię, jest z tej czarnej, amerykańskiej serii najlepszych książek o programowaniu gier. Tak wygląda jej okładka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 27 Października 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 BeWuO: Jak ci się nudzi, to możesz wykłady mi podsyłać na email. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 27 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 Wykłady z czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi