Morro Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Ja per... żeby mieć tyle problemów... no to tak Create Event: execute code: ini_open("01.ini") moment=ini_read_string("Melody","moment34",0) execute code: dandes=timeline_add() timeline_moment_add(dandes,moment,instance_create(1030,430,o_uarrow)) czyli, tworzę timeline żeby dodać do niej moment stworzenia strzałki. step jest wczytywany(przynajmniej powinien) z pliku ini. Efekt? cokolwiek bym nie wpisał w stepie zawsze objekt pojawi się odrazu przy starcie rooma, hełp! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Może wstawiłeś go w edycji roomu? xD A tak na serio to musi być chyba coś z ini. Zobacz czy plik istnieje i dane są odpowiednio zapisane. A jeśli zapisujesz skryptem to zobacz czy poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 weź akcje tworzenia w cudzy słów - '' PS. @up: <_< e2: tak na zdrowy rozum, tworzysz obiekt i dodajesz jego id do timeline ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 akcję która? dobra, napisz co a ja zobaczę jutro bo dzisiaj już spadam dandes=timeline_add() timeline_moment_add(dandes,moment,"instance_create(1030,420,o_uarrow)") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 teoretycznie powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 a czemu czas jest jako string a nie real (liczba) ?? moment=ini_read_string("Melody","moment34",0) powinno być: moment=ini_read_real("Melody","moment34",0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 dałem tak jak ty gnysek, ale to nie działa - dalej żadnej reakcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 musze to jakoś odświerzyć więc daje doubleposta... wybaczcie :crying: żeby sprawdzić jak działa cały ten timeline moment add zrobiłem nowy program (poprostu skopiowałem skrypty tworzenia nowej timeline) Create Event: execute code: ini_open("01.ini") moment=ini_read_real("Melody","moment1",0) execute code: dandes=timeline_add timeline_moment_add(dandes,moment,"instance_create(1030,420,o_uarrow)") ale peraz przy włączeniu wyskakuje błąd Unknown variable timeline_add Wtf? Edit: już wiem, musiało być timeline_add() ale dalej nic to nie daje bo strzałki sie nie pokazują Edit2: no sami popartrzcie, przecież o nie działa https://gmclan.org/up2426_11_dtu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 A nie możesz zrobić tego timeline zwykłym edytorem gm'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 A po co w ogóle robić timeline ? :P Można zrobić alarmy, wrzucać wszystko w kolejkę (queue) i execute_string robić :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 ale kolejka wykonuje się chyba 1 po 2 a ja musze mieś zawarte odstępy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Nie, kolejka wykona się, gdy zdejmiesz kolejną pozycję :) A to możesz regulować właśnie alarmem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Nie wiem za bardzo jak to zrobić, jest może coś w stylu przykładu na forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Możliwe, że to co chcesz wykonac bez kolejek i timeline też da się zrobić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Dobra, zrobie to kolejkami, tylko pokaż mi jak to trzeba zrobić, bo nigdy kolejek nie używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Tworzysz w create kolejkę: GML kolejka = ds_queue_create(); potem dodajesz akcję do wykonania GML ds_queue_enqueue( kolejka , "instance_create(x,y,dupa);" ); potem dajesz gdzieś alarm[0]=room_speed*sekundy; (nie wiem ile sekund potrzebujesz). a na koniec w alarm0: GML if ( !ds_queue_empty( kolejka ) ) { execute_string( ds_queue_dequeue( kolejka ) ); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 ale to co jest w kolejce nie bedzie sie wkonywac co ilestam stepow [bo po to mi plik ini], tylko chyba... no kurde jak bede u siebie to sprawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 gnysek, teraz działa bo przynajmniej strzałki się pokazują, ale ja nie chcę dać tylko jednego tego obiektu tylko cała serie koło 200 gdyż to ma być coś w stylu SuperCrazyGuitarManiac'a, nie mam na tyle alarmów Edit: UPSS! Jak Boga kocham nie zauważyłem że mój post jest wyżej, wybacz... Wybaczam, ale obowiązki też ważne. ta ślepota mnie kiedyś zrujnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi