szy_mon11 Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Jaka jest funkcja w Delphi żeby stworzyć katalog i plik tekstowy(*.txt) Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam, szy_mon11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Przecież już się o to pytałeś: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=12913&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Luksor, gratuluję zmysłu spostrzegawczości i czytania ze zrozumieniem, że nie potrafisz rozróżnić zapytania o GML i zapytania o Delphi. Co do pytania: katalog - CreateDir('nazwa katalogu'); - jest ta funkcja w unicie SysUtils, przy programowaniu programu w środowisku RAD jest ta biblioteka domyślnie wpisana jako wykorzystywana, więc spokojnie możesz wykorzystać plik - gdy używasz funkcji do obsługi plików, to każda funkcja służąca do przypisania pliku do zmiennej, utworzy nowy plik, gdy takowy nie istnieje. Ale nie powiem ci jakie to funkcje, sam sobie poszukaj, bo znalezienie takich informacji w google to kwestia paru sekund po wpisaniu np. "operacje na plikach delphi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Kod do zrobienia katalogu: MkDir('nazwa katalogu'); Kod na zrobienie pliku tekstowego procedure costam; var CosTam:TextFile; begin AssignFile(CosTam, 'CosTam.txt'); ReWrite(CosTam); Writeln(CosTam, 'blablablabla'); CloseFile(CosTam); end; Myślę, że pomogłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Mam jeszcze 3 pytania: 1.Jak się deklaruje zmienne w Delphi? Czy tak samo jak w GMie? 2.Jak mogę sobie wybrać gdzie dany plik się zapisze? 3.Jak zrobić żeby dany plik się stworzył w katalogu z programem? To wszystko oczywiście dotyczy Delphi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 1.Jak się deklaruje zmienne w Delphi? Czy tak samo jak w GMie? var nazwazmiennej: typ; np: var nazwisko: string; 2.Jak mogę sobie wybrać gdzie dany plik się zapisze? procedure costam; var CosTam:TextFile; begin AssignFile(CosTam, 'CosTam.txt'); <- tu ReWrite(CosTam); Writeln(CosTam, 'blablablabla'); CloseFile(CosTam); end; 3. Jeśli podasz samą nazwę z rozszerzeniem to będzie w katalogu programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Dlaczego nawet się nie zastanowisz? Patrząc na ten kod można już się wszystkiego dowiedzieć: procedure costam; var CosTam:TextFile; begin AssignFile(CosTam, 'CosTam.txt'); ReWrite(CosTam); Writeln(CosTam, 'blablablabla'); CloseFile(CosTam); end; Deklarowanie zmiennej: var nazwa_zmiennej:typ_zmiennej; By zapisać go w jakimś folderze piszesz: AssignFile( zmienna_odpowiadajaca_za_plik, 'nazwafolderu\plik.txt'); By w tym samym folderze podaj w drugim parametrze funkcji po prostu jego (pliku) nazwę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Czytałeś chociaż jakiś kurs Delphi dla początkujących? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 tak, czytałem Edit: Luksor, ale chodzi mi o to że się wyświetla okienko gdzie mam zapisać plik i później zapisuje ścieżkę do zmiennej, a następnie zapisuje plik zawartości komponentu Memo1, np.: Memo1.Lines.SaveToFile(sciezkadopliku); I z odczytywaniem chcę to samo. Codzi mi o takie coś jak w GMie. Bo w GMie jest funkcja get_save_filename. A i jeszcze jedno. Jak mogę sobie zmieniać wartość zmiennej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Używając operatora przypisania (:=) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 dzięki! A ktoś odpowie na to?: Edit: Luksor, ale chodzi mi o to że się wyświetla okienko gdzie mam zapisać plik i później zapisuje ścieżkę do zmiennej, a następnie zapisuje plik zawartości komponentu Memo1, np.: CODE Memo1.Lines.SaveToFile(sciezkadopliku); I z odczytywaniem chcę to samo. Codzi mi o takie coś jak w GMie. Bo w GMie jest funkcja get_save_filename. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Masz takie komponenty jak opendialog i savedialog. W Google / dokumentacji delphi poszukaj jak tego używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Dzięki Snake! Tylko jest jeden problem przy zapisie: Mam kod: SaveDialog1.Execute; Memo1.Lines.SaveToFile(SaveDialog1.Filename); to jak wpiszę pierwszą literę nazwy pliku to mi wyskakuje błąd! Oto treść błędu: Project raised exception class 'External: SIGSEGV'. Execution paused Adress: $0160FE30 Procedure: ?? File: (Some day an assembler window might popup here :) PS: Używam Lazarus 0.9.24 beta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 To ściągnij Turbo Delphi Explorer - darmowe i tworzone przez twórców języka Delphi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 To ściągnij Turbo Delphi Explorer - darmowe i tworzone przez twórców języka Delphi. Marmot, ale to około 2 godz. ściągania! Ale i tak go nie ściągnę bo nie jest kompalitybny z Vistą. Pozatym jeszcze trzeba się rejestrować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 jak się nie da jak się da? http://forum.4programmers.net/viewtopic.php?id=120132 poza tym w czym problem się za darmo zarejestrować? x_X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Da się. A przynajmniej w RC2 się dało (ze sztuczkami aczkolwiek), więc i pewnie w RTM działa. skąd wiesz że w RTM działa? I tak jak mówiłem nie che mi się ściągać. A czy ktoś mi mógłby wytłuwaczyć o co chodzi w tym błędzie? Coś chyba że wykonywanie zapauzowane Edit: Przy wczytywaniu jest to samo. Chyba jednak ściągnę Delphi 7 Personal. Edit2: Działa! Tylko teraz zapisuje bez rozszerzenia. :( Wie ktoś jak naprawić ten błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 dopisz kropkę? ;o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 kryniak, mógłbyś mi to lepiej wytłumaczyć? Najlepiej popraw kod: SaveDialog1.Execute; Memo1.Lines.SaveToFile(SaveDialog1.Filename); A w inspektorze objektów mam 'filter': Filter name:Dokument tekstowy (*.txt) Fillter:*.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 if SaveDialog1.Execute then Memo1.Lines.SaveToFile(SaveDialog1.Filename); lub var tekst:textfile; begin if SaveDialog1.Execute then begin AssignFile(tekst,SaveDialog1.Filename); Rewrite(tekst); Writeln(tekst,Memo1.Text); CloseFile(tekst); end; end; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Marmot, ale ta pierwsza funkcja co podałeś to jest to samo. A ja chcę żeby plik zapisywało z rozszerzeniem. Mam taki kod: procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject); begin SaveDialog1.Execute; Memo1.Lines.SaveToFile(SaveDialog1.Filename); end i mi zapisuje bez rozszerzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Nie mam pojęcia jak to jest w Lazarus, ale w Delphi jak ustawisz w Filter rozszerzenie to z nim zapisuje. Na serio, przejdź na Delphi, nie będziesz mieć problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lipca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 w Savedialogu dodaj rozszerzenia, proste. albo SaveDialog1.Filename+'.txt' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 nie działa, gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject); begin SaveDialog1.Execute; Memo1.Lines.SaveToFile(SaveDialog1.Filename+'.txt'); end; a teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lipca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 ręce opadają z szelestem -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 @up Jak ma to skumać skoro nawet nie wie ile ma lat ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Marmot, próbowałem tak samo i bez rozszerzenia zapisywało. Może to wina tego Lazarusa? A Delphi 7 jest chyba płatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Delphi 7 Personal jest darmowe. Każde Delphi w wersji Personal lub Explorer jest darmowe i możesz go spokojnie używać. Ja polecam Ci Turbo Delphi Explorer, bo to najnowsza z darmowych wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy_mon11 Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 A czym się różni Delphi Personal od Delphi Explorer? Edit: A czy Turbo Delphi Explorer działa pod Vistę? A jego programy działają pod Vistę? Edit2: Już mi wszystko działa! Robiłem już wcześniej tak jak gnysek mówił tylko zapomniałem zkompilować. Temat zamykam. Hurrrra!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi