Pall Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam, Chciałbym by w mojej grze gdy zostanie wyświetlony dymek z tekstem po nacisnieciu klawisza 'enter' ów dymek zmienil sie w kolejny i kolejny itd.. az do pewnego momentu gdy konczy sie rozmowa i ten sam klawisz 'enter' ma byc odpowiedzialny za przejscie do kolejnego poziomu.. Udalo mi sie napisac kody odpowiedzialne za zmiane dymka ale gorzej z przejsciem do kolejnego poziomu i nie wiem gdzie popelnilem blad bo kiedy naciskam 'enter' gdy jestem przy ostatnim nic sie nie dzieje Kod na ostatnim dymku: Chodzi tu o to ze gdy ostatni dymek (z poczatku niewidoczny) przybierze widzialna forme sDymek2 by wcisniecie klawisza 'enter' spowodowalo przejscie poziomu) w CREATE ostatniego dymka GML if image_index=sDymek2 and keyboard_check_pressed(vk_enter) room_goto_next() Mam nadzieje ze wszystko jest zrozumiale Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlik9 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Nie powinno być GML if sprite_index=sDymek2 and keyboard_check_pressed(vk_enter) room_goto_next() ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pall Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Poprawiłem ale to nic nie zmienilo ;/ Ktoś może wpadł na inny pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Pawlik9 a co za różnica?? :boxed: GML if ( keyboard_check_pressed( vk_enter )) { if ( image_index == sprite_get_number( spr_dialog )) { room_goto_next() } else image_index += 1 } :) to znajdzie zastosowanie jak masz dialogi jako klatki w jednym spricie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 https://gmclan.org/index.php?plik=84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pall Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 @Marek.S Zrobiłem jak pisałeś ale nic z tego nie wyszło :( Pozmienialem zeby byly to klatki jednego Sprite'a ale niestety.. I na dodatek nie mogłem ustawić szybkości animacji żadnym kodem :boxed: @gnysek Sciagnąlem ale cos bylo nie tak i nie chcialo sie wlaczyc ;p Jednym slowem... PAS.. Zrobie przejscie dalej Spacją :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 a image_speed = 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pall Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 tak.. to przedewszystkim ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi