Misiek 1996 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 Chcę zrobić, żeby wrogowie chowali się za oknami, a potem z nich wyskakiwali, żeby strzelić do bohatera. Próbowałem wykonać coś takiego 3 razy i nadal jestem w lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirluki Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 Chcę zrobić, żeby wrogowie chowali się za oknami, a potem z nich wyskakiwali, żeby strzelić do bohatera. Próbowałem wykonać coś takiego 3 razy i nadal jestem w lesie. A jakim sensie chowali się i wyskakiwali? Możesz to trochę przybliżyć? Jak Ty to widzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 visible = true lub visible = false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zrób wyskakiwanie w alarmie i losuj czy ma wyskoczyć, jest taki klocek (taka kostka) dajesz to do alarmu i jeśli wylosuje to zrób np. move_towards_point... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indrycho Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 daj jako transparent sprite z budynkiem, (w oknach musi być tło uznawane za przeźroczyste) daj w obiekcie tegoż przykładowego bloku żeby znajdował się wyżej niż wysuwany wróg, daj wroga pod oknem i wyznacz mu path, jeśli teraz ma się w określonym czasie wróg pokazać to zrób alarm i żeby ruszył się po pathu po określonym czasie. Efektem będzie że po określonym czasie w oknie wysunie się wróg ED: to jest do gry takiej jakby w kurce wodnej gdzie z okien w widzianym budynku wysuwali(wyskakiwali) wrogowie, przynajmniej tak zrozumiałem twoją koncepcję, nie wiem jak ty ale ja nie potrafię czytać w myślach ;F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek 1996 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Mówiąc "wyskakiwali z okien" mam na myśli wychylanie się z nich (robię grę podobną do Kurki Wodnej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Daj animacje i 5 złotych to Ci zrobię :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek 1996 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 visible = true lub visible = false O co w tym chodzi? Gdzie to umieścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 w obiekcie chowanym. Ale jak chcesz zrobić płynne wychylanie to to Ci się nie przyda :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Masz przykład: wychylanie_sie.gm6 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 heh. szczerze to w skali od 0 do 10 pod względem kodu, funkcjonalności i zastosowania tego w grze dostajesz 0.4/10 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 heh. szczerze to w skali od 0 do 10 pod względem kodu, funkcjonalności i zastosowania tego w grze dostajesz 0.4/10 :P Niby dlaczego? Co miałem tu więcej dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 ej no sory, ale zastosowanie patha jest bardzo niepraktyczne i niewygodne. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 ej no sory, ale zastosowanie patha jest bardzo niepraktyczne i niewygodne. :P Ale po co miałem się wysilać z pisaniem kodu jak mogłem zrobić to w patchu bardzo prosto. :P Nie wiem co ci się w patchach nie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 ogólnie pathe śmierdzą! przecież napisałem wyżej, ze są niepraktyczne i niewygodne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 w Create: GML { typ=1; time=90 } w Step: GML { if (typ=1){ mp_linear_step(obj_okno.x + lengthdir_x(30,90),obj_okno.y + lengthdir_y(30,90),4,1); time-=1;} else if (typ=2){ mp_linear_step(xstart,ystart,6,1); time=90; time-=1;} if (time<=0){ alarm[0]=1;} Alarm 0: GML if (typ=1){ typ=2;} else{ typ=1;} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 gratuluje... pracowanie na stringach to najgorsza rzecz jaką można zrobić hsuah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 A teraz ? Zmieniłem: 1 - chowa się 2 - wyskakuje No co, ale bardziej czytelne jest wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi