Syliush Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Podajcie mi skrypt na to żeby mój char się odbijał się na jakomkolwiek wysokość od danego obiektu jak na niego skoczy o i to w 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 to raczej trzeba przenieść do Pytania zaawansowanych, czyż nie? @down omfg, kolejny ObOn - poprzestawiajcie litery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Ja ci mogę pomóc zrobić trampolinę w 2D. Pisz na GG: 5819750 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Maja 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 W 3d robi się tak samo jak w 2d, tylko zamiast osi y jest oś z. A oś x zamienia się w osie x i y. I tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Czyli mam wziąć na przykład skrypt od jakiegoś skryptu z 2D i go przerobić??? Edit: Kurde nie wyszło może podacie jakiś skrypt dla początkującego w 3D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Maja 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Jak nie masz wyobraźni to nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 kolizja i zrob: z += 5 //np :D I lepiej weź zrób jakąś 2D a potem bierz się za 3D... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Sprawdź se mój folder z grami, a jeszcze teraz robie też platformówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Sprawdź se mój folder z grami, a jeszcze teraz robie też platformówkę. No ja sprawdziłem dragon coś tam i war no i? w tym dragonie ledwie włączyłem a już mnie zabili a w tym war chodzi się kulką. gdy uderzy się w studnie to wywala ją z 40 px w prawo, chodzi się POD mostem zamiast na moście. I gdy doszedłem do drugiej studni i ją dotknąłem to mi kulka zniknęła. Także nie chwal się grami bo one naprawdę wspaniałe nie są. I jeżeli chcesz już siedzieć w 3D to sobie siedź ale i tak nic dobrego z tego nie będzie :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 W draw: GML d3d_draw_block(x-16,y-16,z,x+16,y+16,z+32,background_get_texture(tekstura),1,1)//może być więcej argumentów w create: GML z=0 w kolizji z trampolinom: GML z+=4 alarm[0]=20 w alarm 0: GML if z>0{z-=1} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Maja 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Jak napiszesz za minute, że nie działa, dostaniesz w ryj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Jak napiszesz za minute, że nie działa, dostaniesz w ryj Na pewno :) Ten kod co dał wacrawt sprawia, że TYLKO przy kolizji będzie leciał w górę. Do tego, nie wiadomo, jak przedstawił głębokość (z, ale może być co innego, więc może nie załapać). W założeniu, że zrobił w create zmienną z i na jej podstawie rysuje w 3D to: GML //CREATE zspeed = 0; zgravity = 0.5; //STEP if (<jakiś warunek sprawdzający czy pod postacią nic nie ma>) zspeed -= max(-6,zspeed - zgravity); //KOLIZJA Z PODŁOŻEM (np. if z <= 0) z = 0; zspeed = 0; //KOLIZJA Z TRAMPOLINĄ zspeed = 12; Teoretycznie, bo nigdy nie parałem się 3D. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi