Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zmagania GML'oweSprawdź, jak znasz GML! A teraz o co chodzi: Założeniem konkursu jest tworzenie w GML'u, więc tematem może być napisanie jakiegoś skryptu, funkcji, czy też innej rzeczy. Jednak nie chodzi tu o pisanie całych silników, gier. Jedynie jakichś konkretnych zagadnień! Kto będzie tworzył tematy zadań? Osoba mająca pomysł na temat danej tury, wysyła go do mnie, następnie ja wrzucam temat do tematu (masło maślane ;P) i kto chce wykonuje zadanie, które następnie wysyła do mnie na PW. W momencie zakończenia czasu prace są wystawiane w temacie i oceniane. Jak oceniane są prace? No więc tak - 1 pkt jest przyznawany dla tego, kto wykona na zadanie na czas, kod będzie poprawny i działający i najważniejsze - będzie spełniał swoje zadanie ;) I teraz takie cuś: sędziowie specjalni ( doświadczeni w GMlu ) będą mieli do dyspozycji przyznanie bonusowego punktu, dla ich zdaniem najlepszego kodu ( za wydajność, prostotę, przejrzystość etc. ). No i jeszcze by się przydało żeby ci sędziowie byli, więc jak jest ktoś chętny (mam na myśli doświadczonym GM'owców) to piszcie! Hmmm, no i co wy na to? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Super pomysł!!! Ja na pewno wezmę udział i może podsunę jakieś tematy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dobra, ma ktoś jakiś pomysł na temat? A, no i sędziowie? ;p (musi to być ktoś naprawdę dobry w gmlu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Nie nadaję się jeszcze na sędziego, ale chętnie wezmę udział w konkursach ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Pomysł wręcz genialny :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Oczyma wyobraźni już widzę kolejny GMClanowy modul pod tytułem "Zmagania w GML". Tak samo zaczynała Liga. ;P Bądź co bądź, z chęcią w to wejdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Hah nie sądziłem że wam się aż tak spodoba :D OK potrzebuję sędziów (ze 3 na razie), jakiś temat i możemy zaczynać ;p A co do udziału w konkursach - logiczne iż nie bierze udziału osoba wymyślająca temat, poza tym każdy może wziąć udział ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 z drugiej stronicy - wygrywali by ciągle ci sami :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 z drugiej stronicy - wygrywali by ciągle ci sami rolleyes.gif Hmmm no tu może być problem ;F Ale tu chodzi nie o to kto wygra/przegra. Jak ktoś zrobi dobrze - dostaje punkt! Tak więc każdy ma szansę uplasować się wysoko w klasyfikacji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 z drugiej stronicy - wygrywali by ciągle ci sami :rolleyes:Bzdura. Rozwiązań danego problemu jest tyle, ile osób starających sie go rozwiązać. =) A w ogóle to proponuję, żeby sędziów wybrał sam Yoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 nom przydały by się jakieś dobre tematy to może problem być rozwiązany :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 A w ogóle to proponuję, żeby sędziów wybrał sam Yoda. Gulp. :D Hmm no przede wszystkim najlepsi: Tymon, PsichiX, Borek. Jeżeli oczywiście chcą ;p Jeszcze jest Ranmus, gnysek, hmmm o rany ;F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 I ja, haj? Ja się zgłaszam do konkursu jak coś. Może temat, najlepszy przykład robotowego AI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 OK widzę że są drobne 'nie zruzmienia'. To nie ma być temat na 'najlepszy' cośtam. Bo tu nie będzie głosowania ani nic. Tutaj każdy kto zrobi dostanie punkt. Czyli temat musi być na tyle 'poważny', żeby nie każdy byle kto zrobił i dostał punkt, kumacie? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Chetnie bede sedzia ^^ A sedziowie nie moga brac udzialu? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Mam pomysł na temat, napisze na pw. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Chetnie bede sedzia ^^ A sedziowie nie moga brac udzialu? smile.gif Hah no właśnie. Niezbyt ;D Ew. możemy zrobić tak, że sędziowie będą na daną turę/jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Hmm, wiec ciesze sie ogromnie, bo tez chcialem cos od siebie tu dac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Może sędziami byliby ci którzy zajęli 1, 2 lub 3 miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dobra chyba sam wymyślę jakiś temat ;F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Może jakieś AI albo coś podobnego? Fajnie by było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Rozumiem, że tematy będą np.: "praktyczne wykrywanie kolizji", "efekt przywołania stwora za pomocą particli" itp. Jeśli tak to będę startował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dobra, aktualizacja regulaminu: Każda oddana praca musi przejść przez oko sędziów, którzy zdecydują czy zostanie dopuszczona. (żeby nie było sytuacji że ktoś odda byle co, a dostanie punkt). OK mam pomysł: generator plansz :) Co wy na to? @up: tak, tylko że tu chodzi głównie o kod, a nie o efekty ;) Aczkolwiek one też są ważne. Tak więc tematy będą raczej wymyślane pod efektywność kodu, nie powstałego dzieła ;D Co do formy oddania pracy: plik gm6 z prezentacją działania + jeżeli kod odnoszący się do tematu zawarty jest w skryptach, to skrypty w formie txt ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 OK mam pomysł: generator plansz :) A dokładniej? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 A dokładniej? ;p Skrypt/czy tam system generujący losowe plansze. Oczywiście efekt ma być idealny, plansza ma wyglądać naturalnie i bez bugów. Mile widziany generator np. labityntu ;0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Temat dobry, tylko trzeba sprecyzować. Z czego mają być złożone plansze? Do jakiego typu gry? Wyrównanie do siatki, czy bez ograniczeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No to może ograniczyć do: generator labiryntu? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 gm6, WTF? Nie może być gm7? Nie stać was na nowszego GMa? Temat niedobry, bo ktoś może użyć spritów z labiryntem, i co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 plik gm6 z prezentacją działania + jeżeli kod odnoszący się do tematu zawarty jest w skryptach, to skrypty w formie txt ;P ja nie rozumieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driger Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Powiedz mi tylko jakie czasy beda ustalane . Tylko nie zeby tak jak liga 24 bo ja az tak czasowy nie jestem a chetnie bym cos porobil. A i skrypty po prostu wklejamy do tematu , dajemy plik gm czy jak ? Niby przeczytalem , a jak sie cos zrobi przy pomocy np dwoch obiektow i w kazdym po jednym skrypcie to juz nie beda liczone , tak rozumiem. Czy tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi