kowal Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Mam pytanko czy można zrobić tak, aby : mam wartosc globalna na przyklad życie. I chcem, aby od tej wartosci zostało odejmowane 0.1 .I teraz jest problem, bo chcem by wyswietlało mi a ekrnie nie na przykład 99.50 tylko 99 - (czyli lczba całkowita - bez dziesiętnych), zeby schodziło co jedną dziesiąta - z ta predkością. Nie chce m sie tu używac larmów. Chodzi o to aby na ekranie było 89 a nie 89.40. Pomocy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Wyświetlaj zaokrągloną (trudne słowo) wartość zmiennej. round(x) Returns x rounded to the nearest integer. floor(x) Returns the floor of x, that is, x rounded down to an integer. ceil(x) Returns the ceiling of x, that is, x rounded up to an integer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Dobra dzięki ale teraz powiec mi jak to zastosowac, bo probowalem ale mi nie idzie :( chcem aby odejmowało: global.zycie-=0.1 i zeby to co odejmuje zaokrąglało - jak to będzie wyglądać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 draw_text(x,y,round(global.zycie)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 draw_text(x,y,round(global.zycie)) <{POST_SNAPBACK}> raczej draw_text(x,y,round(string(global.zycie))); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 No tak, ale dlaczego jk mam wartosc globalnej 80 to gdy właącze program to sie od razu zmienia do 0??? zamiast zostac 80. Przeciez jeszcze zadnego zdazenia nie wywolalem. Tak wyglada moj kod: draw_text(view_xview+15,view_yview+10,round("Zycie:"+string(global.zycie)))// draw_set_color(c_ltgray) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 No tak, ale dlaczego jk mam wartosc globalnej 80 to gdy właącze program to sie od razu zmienia do 0??? zamiast zostac 80. Przeciez jeszcze zadnego zdazenia nie wywolalem. Tak wyglada moj kod: draw_text(view_xview+15,view_yview+10,round("Zycie:"+string(global.zycie)))// draw_set_color(c_ltgray) <{POST_SNAPBACK}> Czy to nie powinno wyglądać tak: draw_text(view_xview+15,view_yview+10,"Zycie:"+string(round(global.zycie))); ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 No piekne żeczy :) działa. Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Właśnie, Vardi ma racje... bo jak macie zamiar zaokrąglić STRINGA? =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 To było tak ,że probowalem na klka sposobow , i juz siły na to nie miałem wiec tak tez sprobowalem. Wiedzialem ze nie wyjdzie ale cuz cos tam prubowalem. Zawsze przez przypadek moze wyjsc :P Ok dzięki mozna zamknąć temacik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 To może najpierw zaokrąglić, a potem zamienić na stringa xD ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 No marmot ma racje,jak chcemy dać warunek to raczej nie widze,bo te zaokrąglenie jest tylko w rysowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi