Lordis Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 ej Marek.S i co z tym przykładem ;p ja ciągle tu coś prubuje mieszam i nic :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Prosze was o przykład bo prubuje to zrobic samemu ale mi nie idzie i tylko sie denerwuje :(:(:(:( 2 Doubleposty w temacie. Oj nieładnie. Yoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 niedługo będzie :P PS. Masz zarejestrowanego gm'a ? edit: to chcesz to czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 TAK ! chce ten przykład :) a jeśli chodzi o GM to mam Pro :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Wreszcie się pokazałeś... wybór postaci.gm6 mam nadzieję, ze skumasz... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 o.O OOOOOOOOooooOOOOO TAK :D :D :D :D :D :D OO to mi chodziło DZIĘKI STARY !!!!!!!!!! własnie o to mi chodziło a nie jakies tam badziewne wybory kulek czy kwadratów :D to jest dzieki jeszcze raz :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 spoko, tylko pominąłem wybór sex(male, female) bo za cholere nie potrafię sobie wyobrazić jak zapisać tablicę 4 wymiarowe :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 bo za cholere nie potrafię sobie wyobrazić jak zapisać tablicę 4 wymiarowe :P GML tablica1 [ tablica2 [ 5 , 8 ] , tablica3 [ 9 , 15 ] ]; :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 tyle to ja wiem z twojego komenta z wiki :P ale dalej nie mogę sobie wyobrazić działania - jełop ze mnie xP Jak by nie mogli zrobić więcej wymiarów: tablica[1,1,2,777] było by prościej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 GML tablica1 [ tablica2 [ 5 , 8 ] , tablica3 [ 9 , 15 ] ]; :) Raczej takie coś nie będzie dobrze działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Snake, dlaczego tak uważasz? =o Od dawna z tego korzystam. Działa, w dodatku dobrze. :) Marek.S: Bo to w dalszym ciągu jest tablica dwuwymiarowa, tylko zapisana tak, żeby można jaj było użyć jak czterowymiarowej. Tylko żeby wszytko działało, w tablicach tablica2 i tablica3 musisz pozapisywać wartości od 0 do iluśtam. Zaraz z edytuję i dam przykład zastosowania. Prosta baza danych: GML temp = 0; for ( i = 0; i < 100; i += 1 ) { for ( j = 0; j < 100; j += 1 ) { global.tab [ i , j ] = temp; global.tab2 [ i , j ] = temp; temp += 1; } } // Przykładowe wpisy do bazy: global.dane [ global.tab [ 0 , 0 ] , global.tab2 [ 0 , 0 ] ] = 'jakies-tam-dane'; global.dane [ global.tab [ 5 , 5 ] , global.tab2 [ 4 , 9 ] ] = 'jeszcze-inne-dane'; global.dane [ global.tab [ 1 , 7 ] , global.tab2 [ 10 , 7 ] ] = 2008; global.dane [ global.tab [ 6 , 3 ] , global.tab2 [ 24 , 3 ] ] = spr_kulka; // i tak dalej... Później, aby odwołać się do jakichś danych, trzeba wpisać np. GML show_message ( string ( global.dane [ global.tab [ 1 , 7 ] , global.tab2 [ 10 , 7 ] ] ); , ale jest to trochę nieczytelne, dlatego lepiej zrobić sobie do tego oddzielną funkcję np. GML pobierz_dane( argument0 , argument1 , argument2 , argument3 );. I to właściwie tyle. Należy tylko pamiętać, że w GM limit dla każdego indeksu to 32000, a dla całkowitego rozmiaru tablicy 1000000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi