fervi (Skovv) Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Witajcie! Czy chcelibyście, aby GM był na linuxa? Ja tak z powodu na PowerXware, będzie miał restarter ;] A co wy sądzicie o GM na linuxa ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Idź stąd. (W chwili kiedy pisałem posta, w treści tematu było samo "Witajcie". Za utrudnienia przepraszamy.) Po co GM na linuxa, skoro podobno nieźle działa pod Wine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 why? jak będzie to dobrze ;] dla mnie przynajmniej, pozatym wiele gier będzie na linuxa, i może gry będą lepszej jakości niż te co aktualnie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 pozatym wiele gier będzie na linuxa, i może gry będą lepszej jakości niż te co aktualnie są Faktycznie kuźwa. Gry o kulkach i podróby mmorpgów - znakomita poprawa jakości gier. No ale i tak mnie to nie przekonuje skoro i tak na wine działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Działa, jednak jest kilka problemów, ja za każdym razem muszę w kodzie zmieniać na objekt, bo inaczej kod sie nie zapisze Wiem, nacisnąłem enter i się założył, ale poprawiłem jak najszybiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Działa, jednak jest kilka problemów, ja za każdym razem muszę w kodzie zmieniać na objekt, bo inaczej kod sie nie zapisze To napisz na WineHQ z czym są problemy. Powinni w następnej wersji poprawić to, a tak to nie poprawią, bo nie wiedzą czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 to według mnie budowa GM, bo wszystko działa normalnie prawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 To wina Wine, nie Game Makera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Ja bym wolał nie wypuszczać game makera na linuksa. Powód? By psuł wizerunek Linuksa ;dd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Czemu? GM dla Linuksa może być, wreszcie by było coś, co mogłoby przyciągnąć na trochę dłużej do tego systemu, bo tak to ogólnie nudy są na Linuksie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Mhm.. dziwne.. jak ja kiedyś tam dawno próbowałem odpalić gm przez wine to niby działał ale jak chciałem odpalić w nim zrobioną grę to się jakoś dziwnie wyświetlała z tego co pamiętam o.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Mi na Wine 0.9.5.8 gry z game makera śmigają dobrze. I wcale nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Witajcie! Czy chcelibyście, aby GM był na linuxa? Ja tak z powodu na PowerXware, będzie miał restarter ;] A co wy sądzicie o GM na linuxa ;] Ja chętnie ale pod Wine HQ! Sam używam Gm6 i bardzo bym chcial miec gm7 ale chyba niedziala! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Fajnie by było, gdy byłby GM dla Linuxa :) Ale na razie musimy siedzieć albo na twoim PowerXware, albo na Windows :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ale na razie musimy siedzieć albo na twoim PowerXware, albo na Windows Nie znasz Wine, CrossOver lub Cedegi ;p ? Wybór jest większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A cedega jedyne 70zł. =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Wiecie dlaczego PowerXware góruje? - Cedega 70zł nawet do 80 - CrossOver Office Standard 120zł do 150zł - Wine darmowe, ale dla wielu dystybucji brak nowej wersji (więc tylko CVS) - PowerXware darmowe, i staram się ulepszać jak mogę, możliwe, że będzie jako pakiet RPM w JazzOS, bo gadam z takim jednym, który pilnuje pakietów Wine dla JazzOS, to może dołączy jeszcze PowerXware i popyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja tam uważam zupełnie inaczej, ale co tam, niech Ci będzie ;p . Zresztą, co będę powielać to co pisali Ci na temat tego programu na Strefie Mandrivy i na Linuksowo.pl :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Madafaka ma ktoś sobie problem skompilowac Wine a linuxa zainstalował? Toś to ogranicza się do 3 komend. Acha, jak już robisz paczke na .rpm to na .deb też zrób żeby to miało ręce i nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Przecież będzie GM na Linuxa, po tym jak wyjdzie na Maca, ze względu na podobną architekturę (Mac OS X jest bazowany na FreeBSD a ten jest systemem Unixowym, więc gdzieś tam się z Linuxem łączą w drzewie genealogicznym :P). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Przecież będzie GM na Linuxa, po tym jak wyjdzie na Maca, ze względu na podobną architekturę (Mac OS X jest bazowany na FreeBSD a ten jest systemem Unixowym, więc gdzieś tam się z Linuxem łączą w drzewie genealogicznym :P). Diablo też na MacOsy jest, ale jak nie było tak nie ma wersji na linuxa, więc kitu nie wciskaj. No i jakby nie patrzeć, one odłączyły od siebie w drzewie genalogicznym od dość dawna (czyt. od kiedy zaczęto używać systemów innych od unixa), a pierwsza wersja systemu powstała w 1984, zaś linux dużo, dużo później. Dopowiem jeszcze tylko to, że FreeBSD powstało później od linuxa, a zarazem dużo, dużo później od Macosa. Nie mogły być więc spokrewnione. FreeBSD'owe rozwiązania weszły w maci dopiero od 2000 roku, ale to za mało żeby mówić o pokrewieństwie, bo np. niektóre programy na linuxa też są na Windowsie, choć architekturę mają niepodobną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Dziadek poczytaj blog yoyogames - tam wyrażnie Sandy napisał, że będzie wersja na Linuxy najprawdopodobniej ze względu na podobną architekturę programu pod Maca. I think I said recently that we may well get a Linux version this year. It would be based on the Mac version, so teh decision to do or not to do will be based on how well the Mac version performs. Nie mówiłbym, gdybym nie wiedział :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Architektura, architekturą, ale wystarczy przepisać program i użyć specjalnych formuł dla kompilatora i masz crossplatformowy program. To chyba każdy wie, a ty nagle wyskakujesz z pokrewieństwami freebsd do maca, a żadne z nich nie ma dużo wspólnego z linuxami. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Co do architektury: Linux jest na bazie BSD MACOS X ma Kernel z Linuxa Linux rulez ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Co do architektury: Linux jest na bazie BSD MACOS X ma Kernel z Linuxa Tak kuźwa, a Solaris ma powłokę od ms-dosa. Idź się palnij w ten linuksiarski łeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 @fervi Ej skont wiessz? Z tego co ja wiem GNU/Linux i BSD mają odzielnne licencje to jak jądro linuksa może być na bazie BSD? ROTFL NOOB A jajo Linuxa bazuje na Unixach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Co do architektury: Linux jest na bazie BSD MACOS X ma Kernel z Linuxa EPIC FAIL ARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR ;/ Ad 1. Linux powstał od zera jako klon minixa. Nie ma nic wspólnego z rodziną systemów BSD oprócz tego że nalezy do systemów unixopodobnych. Zresztą nawet format plików binarnych na linuxie jest inny niż na bsd ;p (Wspomniał już ktoś że licencja BSD nie jest kompatybilna z GPL v2 ;p ?) Ad 2. Mac Os X jest na Kernelu Darwin (jądro hybrydowe jakby sie ktoś pytał) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 @fervi: Gratuluje znajomości linuxa... Następnym razem jak coś piszesz to sie lepiej upewnij: http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux_%28j%C4%85dro%29 @Globi: Mac OS X jest oparty o mikrojądro Mach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 @Globi: Mac OS X jest oparty o mikrojądro Mach Cytując http://pl.wikipedia.org/wiki/Darwin_%28system_operacyjny%29 Darwin - jest uniksową podstawą systemu operacyjnego Mac OS X firmy Apple Computer. De facto jest to pełny system operacyjny, na bazie którego oparto graficzne środowisko użytkownika Aqua. Darwin powstał z połączenia mikrojądra Mach-3 oraz narzędzi i usług zaczerpniętych z systemów FreeBSD i NetBSD, mających swe źródła w 4.4BSD. Tym samym korzenie Darwina sięgają historycznego Uniksa. Czyli powiedziałeś półprawdę ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 @Globi: Mac OS X jest oparty o mikrojądro Mach Niech zgadnę - wlazłeś na wikipedię i przeczytałeś na szybko artykuł o MacOS? Niestety, MacOS jest inny od MacOS X. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi